Gezamenlijke verklaring op de Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, 25 november 2016

Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Commissie, Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger van de Unie voor het buitenlands en veiligheidsbeleid en vicevoorzitter, Johannes Hahn, commissaris voor Europees Nabuurschapsbeleid en Uitbreidingsonderhandelingen, Neven Mimica, commissaris voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling, Dimitris Avramopoulos, commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap, Christos Stylianides, commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing, Věra Jourová, commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid, Tibor Navracsics, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport, en Julian King, commissaris voor de Veiligheidsunie, hebben de volgende verklaring afgelegd:

Vandaag, op de Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, zeggen wij: de maat is vol.

Vrouwen en meisjes in de EU en daarbuiten zijn nog te vaak het slachtoffer van geweld. In de hele wereld worden vrouwen en meisjes geslagen, seksueel en economisch uitgebuit, lastiggevallen op straat, op het werk, op sportterreinen of op internet, verkracht, verminkt of gedwongen te trouwen Eén op de drie vrouwen in de EU heeft ooit enige vorm van gendergerelateerd geweld meegemaakt. We mogen de enorme gevolgen hiervan voor gezinnen, de gemeenschap, de maatschappij en de economie niet negeren.

Wij Europeanen moeten meer doen om alle vormen van geweld tegen vrouwen uit te bannen. Bijna 25% van de vrouwen in de EU is sinds hun 15e al eens slachtoffer geworden van fysiek of seksueel geweld door hun partner. Meer dan een op vier Europeanen vindt dat seks zonder wederzijdse toestemming in sommige gevallen te rechtvaardigen is. Meer dan een op vijf Europeanen vindt dat veel verkrachtings- of aanrandingsklachten door vrouwen verzonnen of overdreven zijn. Slachtoffers van geweld doen vaak geen aangifte. Omstanders grijpen soms niet in. Samen moeten we hier verandering in brengen. We moeten ingaan tegen de stereotypen die vrouwen de mond snoeren. We moeten duidelijk maken dat geweld tegen vrouwen niet acceptabel is en niet getolereerd wordt. Nooit.

Vrouwen en meisjes zijn bijzonder kwetsbaar in conflict- en noodsituaties. Juist dan escaleren geweld, afpersing, mensenhandel, misbruik en vele andere vormen van gendergerelateerd geweld. Hierdoor moeten miljoenen vrouwen en meisjes huis en haard verlaten. Maar juist als zij op de vlucht zijn en hun toevlucht zoeken in vluchtelingenkampen, lopen deze vrouwen en meisjes weer het risico het slachtoffer te worden van medevluchtelingen, smokkelaars en buiten de EU soms zelfs van de autoriteiten. Bijna alle slachtoffers van mensenhandel voor seksuele uitbuiting in de EU zijn vrouwen en meisjes die van buiten de EU komen en die een gevaarlijk reis achter de rug hebben.

We zullen hiertegen blijven strijden. Onze humanitaire projecten tegen gendergerelateerd geweld zullen bijna 3,4 miljoen vrouwen, meisjes, jongens en mannen wereldwijd bereiken. In het kader van het EU-genderactieplan 2016-2020 doen we voortdurend onderzoek naar vrouwen en meisjes in de hele wereld wier rechten geschonden worden doordat zij niet naar school mogen, niet mogen werken, niet aan politiek mogen doen, niet kunnen erven, geen burgerrechten hebben of geen land mogen bezitten. In 2017 gaan we specifieke steun verlenen aan geweldsslachtoffers in de meest afgelegen en kwetsbare gebieden.

De EU zal ook meer gaan doen om ervoor te zorgen dat vrouwen en kinderen die naar de EU komen op de vlucht voor geweld, vervolging, instabiliteit of armoede toegang krijgen tot medische en juridische hulp, traumatherapie en psychosociale zorg als zij slachtoffer van discriminatie en geweld zijn geweest.

Vandaag lanceert de Europese Commissie een reeks maatregelen voor 2017 om alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. We hebben 10 miljoen euro voor vrijgemaakt voor grassrootsinitiatieven tegen gendergerelateerd geweld en steun aan slachtoffers in de Europese Unie. Ons doel is informatie te verschaffen en mensen bewust te maken van geweld tegen vrouwen. We richten ons daarbij op zowel het grote publiek als professionals die kunnen helpen de situatie te veranderen: politieagenten, leerkrachten, artsen, rechters enz.

We moeten eens en voorgoed nee zeggen tegen deze duidelijke schending van de mensenrechten. Daarom komen we vandaag samen in actie. We slaan de handen ineen met de EU-lidstaten om geweld tegen vrouwen te stoppen. Alle vrouwen en meisjes moeten kunnen leven zonder angst en geweld, zowel in de Europese Unie als in de rest van de wereld.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Factsheet - belangrijkste resultaten van de Eurobarometer over gendergerelateerd geweld

Eurobarometer over gendergerelateerd geweld (2016)

Zeg nee! Stop geweld tegen vrouwen - maatregelen

EU-genderactieplan 2016-2020

Gendergerelateerd geweld in de sport - onderzoek

STATEMENT/16/3945

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail