Griekse minister: vluchtelingen geen Grieks, maar Europees probleem

dinsdag 26 januari 2016, 10:59

DEN HAAG (PDC) - De Griekse minister van Migratie Yiannis Mouzalas sprak maandag, op een bijeenkomst van de Europese ministers van Justitie en Migratie in Amsterdam, schande van de druk die de Europese lidstaten leggen op Griekenland ten aanzien van het vluchtelingenprobleem. Volgens Mouzalas is het onterecht dat Europa de vluchtelingenstroom beschouwt als een Grieks probleem in plaats van een Europees probleem. Bovendien is er volgens de minister sprake van een totaal gebrek aan hulp aan Griekenland. 

De Europese ministers van Justitie en Migratie verplichtten maandag Griekenland een actieplan op te stellen om de buitengrens van de Europese Unie beter te bewaken. De Europese Unie is bang dat de grote stroom vluchtelingen het einde van de Schengenzone zal betekenen. Daarom werd eveneens besloten in te stemmen met een voorstel van de Commisie om Macedonië te steunen met het sturen van extra grensbewaking van Frontex. 

De Griekse minister Mouzalas vindt het onterecht dat een land dat geen lid is van de Europese Unie geholpen wordt, maar Griekenland als Europese lidstaat niet. Tot voor kort weigerde Griekenland alle hulp van Frontex.

Bron: De Volkskrant