Oekraïense president gaat in op referendum over associatieverdrag

donderdag 26 november 2015, 11:14

DEN HAAG (PDC) - In een interview met NRC-Handelsblad stelt de Oekraïense president Porosjenko dat Oekraïeners de veiligheid van Europa verdedigen door hun strijd tegen Rusland. Ook stelt hij dat hij na zijn eerste of tweede termijn als president hoopt toe te treden tot het Europees Parlement en dat het GeenPeil referendum volgens hem koren op Poetins molen is. Vooral de uitspraak over het Europees Parlement is bijzonder, omdat Oekraïne hiervoor eerst moet toetreden tot de Europese Unie. Volgens Porosjenko is toetreding mogelijk voor 2024.

In het interview vertelt Porosjenko verder dat Oekraïne een land in verandering is, en langzaam uit de crisis klimt. De economie gaat vooruit en het land kent steeds meer vrijheden. Daarentegen erkent hij wel de problemen waar het land voor staat. Zo is de huidige elite bang de macht te verliezen en geeft het clientelisme niet op. Bovendien is discriminatie een groot probleem in Oekraïne. Om de door Europa vereiste anti-discriminatiebepalingen door het parlement te loodsen moest Porosjenko de fractieleiders eerst persoonlijk overtuigen.

Wanneer hem gevraagd wordt naar het associatieverdrag, vertelt hij dat economie en politiek op de derde en vierde plaats komen. Belangrijker vindt Porosjenko de steun voor Europese waarden in Oekraïne die het associatieverdrag uitspreekt. Verder stelt hij dat het van belang is dat de Nederlandse burgers beseffen dat een stem tegen of voor het referendum ook een stem tegen of voor de Oekraïeners is die hun leven gaven voor de Europese waardigheid.

Porosjenko stelt daarbij te vertrouwen op de Nederlandse burgers. Oekraïne en Nederland zijn door de MH17-ramp dichter bij elkaar gekomen. Dat bleek volgens hem vooral uit de Oekraïense geste om het onderzoek te laten leiden door Nederland. Dit is een mondiaal uitzonderlijke gebeurtenis, aldus Porosjenko.

Tot slot presenteert Porosjenko interessante cijfers in het interview. Oekraïne was tot voor kort sterk verdeeld. Twee jaar geleden was 16 procent voor NAVO-lidmaatschap, nu is dat meer dan 60 procent. Voor Europees lidmaatschap is de steun ook toegenomen, van 36 procent naar 70 procent.

Bron: NRC Handelsblad