Nieuwe Excellentiekeur gaat kwaliteit regionale onderzoeksfinanciering verbeteren

De Commissie lanceert vandaag een nieuw initiatief om ervoor te zorgen dat het geld van de belastingbetaler efficiënt besteed wordt door de synergie tussen de EU-fondsen voor regionaal beleid en de fondsen voor onderzoek te verbeteren.

De nieuwe Excellentiekeur helpt de regio’s veelbelovende projectvoorstellen herkennen die zijn ingediend in het kader van Horizon 2020, het EU-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie. Ze kunnen eveneens de toegang van de voorstellen tot diverse financieringsbronnen, zoals de Europese structuur- en investeringsfondsen (ESIF) en andere nationale of regionale investeringsprogramma’s vergemakkelijken.

Commissarissen Corina Crețu, verantwoordelijk voor Regionaal Beleid en Carlos Moedas, belast met Onderzoek, Wetenschap en Innovatie hebben het initiatief vandaag gelanceerd tijdens de OPEN DAYS — Europese week van regio’s en steden.

Commissaris Corina Creţu zei: "In de periode 2014-2020 zal onderzoek en innovatie worden bevorderd met 100 miljard euro aan investeringen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer dan 32 miljard is toegewezen aan ondersteuning van kleine en middelgrote ondernemingen, starters en ondernemers, de belangrijkste aanjagers van innovatie in Europa. De Excellentiekeur zal helpen bij het herkennen en ondersteunen van innovatieve projecten en hen helpen te groeien en internationaal te concurreren.”

Commissaris Carlos Moedas zei: "De EU-regio's zijn al belangrijke investeerders in onderzoek en innovatie van hoog niveau in Europa. Via de Excellentiekeur kunnen zij voordeel halen uit het beoordelingssysteem van wereldklasse waarover Horizon 2020 beschikt. De regio's zullen gemakkelijk kunnen bepalen welke de beste projecten zijn om met hun middelen te ondersteunen.”

Markku Markkula, voorzitter van het Europees Comité van de Regio's zei: "Dankzij de Excellentiekeur kunnen regio's en steden uitmuntende projecten voor kleine en middelgrote ondernemingen opnemen in hun innovatie- en investeringsplannen als die voldoen aan hun groeidoelstellingen en prioriteiten. Dat is ook de reden waarom het Europees Comité van de Regio’s en de Commissie een platform voor kennisuitwisseling zullen oprichten voor lokale en regionale overheden, waardoor betere synergieën tussen Horizon 2020 en de Europese structuur- en investeringsfondsen tot stand zullen komen.”

Het kwaliteitslabel Excellentiekeur wordt toegekend aan veelbelovende projecten die zijn ingediend in het kader van Horizon 2020 en die geen financiering konden ontvangen als gevolg van budgettaire beperkingen, maar hoog scoorden tijdens de veeleisende en onafhankelijke beoordeling. In de proeffase zal de Excellentiekeur eerst worden gegeven aan voorstellen van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) die worden ingediend in het kader van het kmo-instrument van Horizon 2020. De actie kan worden uitgebreid naar meer thema's van Horizon 2020.

Het initiatief Excellentiekeur is een concreet voorbeeld van de ruimere toezegging van de Commissie om de impact van EU-investeringen in onderzoek en innovatie te verruimen, door de synergie tussen Horizon 2020, de Europese structuur- en investeringsfondsen en andere EU-programma’s, zoals COSME en Erasmus + te verbeteren. Dat heeft voorzitter Juncker op 9 september in zijn "State of the Union”-toespraak ook aangegeven.

Achtergrond

Horizon 2020, het EU-programma voor de financiering van onderzoek en innovatie 2014 - 2020, investeert bijna 80 miljard euro in onderzoeks- en innovatieprojecten ter ondersteuning van het economische concurrentievermogen van Europa. Naar verwachting zal ten minste 20 % of bijna 9 miljard euro uit de programmmapijlers "Leidende positie op het gebied van industriële technologieën" en "Maatschappelijke uitdagingen" in de vorm van subsidies rechtstreeks naar kleine en middelgrote ondernemingen vloeien, onder meer via het "kmo-instrument".

Met de nieuwe regels voor de investeringen in het kader van de Europese structuur- en investeringsfondsen is sinds 2013 een strategischer en synergetischer gebruik van de diverse EU-fondsen nodig om een grotere impact op groei en werkgelegenheid te bewerkstelligen. Met een budget van 450 miljard euro voor de periode 2014-2020 investeren de Europese structuur- en investeringsfondsen in belangrijke groeigenererende sectoren als innovatie, steun voor kmo's, opleiding en onderwijs, sociale integratie en de koolstofarme economie.

De OPEN DAYS — Europese week van regio’s en steden, wordt gezamenlijk georganiseerd door de Europese Commissie en het Comité van de Regio’s. Van 12 tot en met 14 oktober 2015 komen 6 000 vertegenwoordigers van Europese regio’s en steden in Brussel bijeen voor de 13e jaarlijkse OPEN DAYS om van gedachten te wisselen over de wijze waarop het potentieel van het cohesiebeleid in termen van groei en het scheppen van werkgelegenheid ten volle kan worden benut.

Meer informatie

MEMO/15/5802

Website Excellentiekeur

Horizon 2020 kmo-instrument

Richtsnoeren voor begunstigden van Europese structuur- en investeringsfondsen en verwante EU-instrumenten

OPEN DAYS — de Europese week van regio’s en steden

Inforegio-website

Twitter: @CorinaCretuEU / @Moedas / @EU_Regional / @EU_ScienceHub /

#RIS 3 #smartspecialisation #euopendays #Energyunion

IP/15/5801

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail