Liberale EP-fractie wil Hongarije stemrecht in Europese Raad ontnemen

donderdag 24 september 2015, 10:23

DEN HAAG (PDC) - De ALDE fractie in het Europees Parlement heeft opgeroepen om artikel 7 van het Europees Verdrag in te zetten tegen Hongarije. Hiermee wil de fractie Hongarije schorsen in de Europese Raad. Aanleiding voor deze oproep is de volgens ALDE onjuiste behandeling van vluchtelingen door het land.

Volgens artikel 7 kan de Europese Raad, na een voorstel door ten minste een derde van de lidstaten, het Europees Parlement of de Europese Commissie, met een meerderheid van vier-vijfde van zijn leden constateren dat er een duidelijk gevaar bestaat dat een lidstaat de grondwaarden van de Europese Unie schendt. Het Europees Parlement moet dat ook concluderen en dan kan de Raad met een gekwalificeerde meerderheid het betreffende land zijn stemrecht in de Europese Raad ontnemen. De ALDE fractie stelt nu voor om dit artikel tegen Hongarije te gebruiken.

Aanleiding voor de oproep van de ALDE fractie is de harde Hongaarse aanpak van vluchtelingen. Nadat het Hongaarse parlement een wet goedkeurde die stelt dat er bij het verdedigen van de Hongaarse grens geweld gebruikt mag worden, liet ALDE fractieleider Verhofstadt weten dat hij vond dat het gedrag van Hongarije op zijn minst onderzocht moet worden. Vicefractievoorzitter Sophie In 't Veld vond dat wanneer de Europese Commissie en de Raad zich niet tegen het Hongaarse gedrag verzetten, de Europese Unie zijn aanzien als verdediger van de mensenrechten verliest.  

Bron: ALDE, de Morgen