Investeringsplan voor Europa: Europees Fonds voor strategische investeringen deze herfst startklaar

De Europese Commissie heeft vandaag de laatste voorbereidingen getroffen om investeringen in de reële economie een boost te geven. Dankzij het pakket maatregelen dat vandaag is aangenomen, zal het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) begin van dit najaar operationeel zijn, helemaal volgens de ambitieuze planning van voorzitter Jean-Claude Juncker voor de uitvoering van het investeringsplan voor Europa.

De Commissie heeft onlangs een Mededeling gepubliceerd over de rol van nationale stimuleringsbanken ter ondersteuning van het investeringsplan voor Europa. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Jyrki Katainen, bevoegd voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen, verklaarde: "Nationale stimuleringsbanken spelen een belangrijke rol bij de succesvolle uitvoering van het investeringsplan. Negen lidstaten hebben via hun stimuleringsbanken — die over waardevolle lokale kennis en deskundigheid beschikken — reeds bijdragen aan het investeringsplan geleverd. De Europese Investeringsbank werkt reeds nauw met die nationale stimuleringsbanken samen en wij hopen dat zij de anderen ertoe aanzetten om hun inspanningen op te drijven.”

Commissaris Pierre Moscovici, bevoegd voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane, verklaarde: "Om de investeringstekorten in onze economieën snel te verhelpen, zal de synergie tussen Europese en nationale instrumenten van cruciaal belang zijn. Een goed gestructureerd netwerk van nationale stimuleringsbanken kan hierbij naar onze overtuiging een belangrijke rol spelen en het werk van de Europese Investeringsbank aanvullen."

In de mededeling wordt nader verklaard hoe nationale stimuleringsbanken dankzij hun deelname aan EFSI-investeringen Europa weer aan het investeren kunnen krijgen, en daarom een belangrijke rol kunnen spelen. De mededeling verschaft helderheid en praktische richtsnoeren over verschillende onderwerpen: het opzetten van een nieuwe nationale stimuleringsbank, de statistische behandeling van mede-investeringen van stimuleringsbanken in verband met overheidstekorten en -schulden in het kader van het Stabiliteits- en groeipact, hoe staatssteunaspecten van nationale projectmedefinanciering door de EU worden behandeld, en hoe nationale stimuleringsbanken uit verschillende lidstaten hun krachten kunnen bundelen en met de Europese Investeringsbank (EIB) kunnen samenwerken om investeringsplatformen op te zetten. Deze uiterst belangrijke richtsnoeren zullen bedrijven in heel Europa helpen om toegang te krijgen tot financiering via het EFSI, de hoeksteen van het investeringsplan van 315 miljard euro.

Het college van commissarissen nam vandaag onder meer ook de volgende besluiten:

  • de overeenkomst over de werkmethoden tussen de Commissie en de EIB, zoals voorzien in de Verordening betreffende het Europees Fonds voor strategische investeringen. De voorzitter van de Commissie, Jean-Claude Juncker, vicevoorzitter Jyrki Katainen en de president van de EIB, Werner Hoyer, ondertekenden eerder vandaag in Brussel de EFSI-overeenkomst;
  • de bevestiging van de door de EIB voorgefinancierde of geoormerkte projecten die van de EFSI-garantie zullen profiteren. In overeenstemming met de conclusies van de Europese Raad van december 2014, waarin de EIB werd verzocht om "vanaf januari 2015 activiteiten te starten en daarvoor eigen middelen aan te wenden", kondigde zij een aantal projecten aan die in afwachting van de vaststelling van de EFSI-verordening voorgefinancierd zouden worden in het kader van het investeringsplan voor Europa. De geoormerkte projecten waarvoor de EU-garantie wordt geboden, zijn: Kopenhagen: infrastructuur II / Abengoa: onderzoek, ontwikkeling en innovatie II / Energie-efficiëntie in woningen / Grifols Bioscience O&O / Äänekoski fabriek voor bioproducten / Redexis transport en distributie van gas /Arvedi moderniseringsprogramma / PPP voor centra voor primaire gezondheidszorg;
  • de benoeming, samen met de Europese Investeringsbank (EIB), van de vier leden van de Raad van bestuur van het EFSI: Ambroise Fayolle, vice-president voor innovatie, EIB; Maarten Verwey, Ondersteuningsdienst voor structurele hervormingen van het secretariaat-generaal van de Europese Commissie; Gerassimos Thomas, DG Energie, Europese Commissie; en Irmfried Schwimann, DG Mededinging, Europese Commissie. De plaatsvervangende leden van de Commissie zijn Benjamin Angel, DG Economische en Financiële Zaken; Nicholas Martyn, DG Regionaal Beleid; en Robert-Jan Smits, DG Onderzoek en Innovatie;
  • de slotregelingen voor de oprichting van het Europees investeringsadviescentrum (EIAC). Met het EIAC zullen de ontwikkeling en financiering van investeringsprojecten in de EU worden ondersteund door een speciaal contactpunt voor begeleiding en advies, een platform voor de uitwisseling van kennis, en coördinatie van bestaande technische bijstand;
  • het Besluit inzake het beheer en de belangrijkste elementen van het Europees investeringsprojectenportaal (EIPP). Het EIPP wordt een openbaar toegankelijk, beveiligd webportaal waar in de EU gevestigde projectontwikkelaars die externe financieringsbronnen zoeken, de kans krijgen om hun projecten bij potentiële investeerders te in de kijker te zetten;
  • de gedelegeerde handeling voor een Scorebord van indicatoren die door het onafhankelijke investeringscomité zal worden gehanteerd om te bepalen of een project voorstel aan de criteria voor de EU-garantie (EFSI) voldoet.

Achtergrond

Door de economische crisis zijn de investeringen in Europa sterk teruggelopen. Daarom zijn er op Europees niveau collectieve en gecoördineerde inspanningen nodig om het tij te keren en Europa op de weg naar economisch herstel te helpen. Het beleid van de Commissie berust op drie pijlers: structurele hervormingen om Europa op een nieuw groeipad te helpen; budgettaire verantwoordelijkheid om de overheidsfinanciën weer gezond te maken en financiële stabiliteit te garanderen; en investeringen om groei op gang te brengen en die ook in stand houden. Het investeringsplan voor Europa staat in deze strategie centraal.

Op 28 mei 2015, slechts vier en een halve maand nadat de Commissie op 13 januari het wetgevingsvoorstel had aangenomen, bereikten de EU-wetgevers een politiek akkoord over de verordening inzake een Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI). De lidstaten bekrachtigden de verordening op 10 maart unaniem en het Europees Parlement stemde tijdens de zitting van 24 juni voor de verordening, zodat het EFSI zoals gepland aan het begin van de herfst startklaar zal zijn.

In februari kondigde Duitsland aan dat het via het KfW 8 miljard euro zal bijdragen aan het investeringsplan. Eveneens in februari meldde Spanje een bijdrage van 1,5 miljard euro via het Instituto de Crédito Oficial (ICO). In maart maakte Frankrijk bekend dat het 8 miljard euro had toegezegd via de Caisse des Dépôts (CDC) en Bpifrance (BPI) en deelde Italië mee dat het 8 miljard euro zal bijdragen via de Cassa Depositi e Prestiti (CDP). In april kondigde Luxemburg aan dat het 80 miljoen euro zal bijdragen via de Société Nationale de Crédit et d’Investissement (SNCI) en meldde Polen dat het 8 miljard euro zal bijdragen via Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK). In juni kondigde Slowakije aan dat het 400 miljoen euro zal bijdragen via de stimuleringsbanken Slovenský Investičný Holding en Slovenská Záručná a Rozvojová Banka en maakte Bulgarije bekend dat het een bijdrage van 100 miljoen euro zal leveren via de Bulgaarse Ontwikkelingsbank. Op 16 juli kondigde het Verenigd Koninkrijk aan dat het 6 miljard pond (circa 8,5 miljard euro) zal bijdragen aan projecten die met steun van het EFSI worden gefinancierd.

Meer informatie over het investeringsplan voor Europa:

Veelgestelde vragen over het investeringsplan

Website van het investeringsplan voor Europa

Verordening betreffende het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI)

LinkedIn

Twitter

IP/15/5420

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: