Onafhankelijke Europese Russischtalige televisiezender in de maak

woensdag 22 juli 2015, 12:04

DEN HAAG (PDC) - Op 10 september zullen minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en zijn Poolse collega Schetyna plannen presenteren voor een Europese Russischtalige televisiezender. Deze zal onafhankelijk worden en moet Russische minderheden in de EU objectief informeren in hun eigen taal.

In het voorjaar van 2014 deed Polen al een voorstel tot het ontwikkelen van zo'n televisiezender en na de MH17 ramp kwam het in een stroomversnelling, aldus Oost-Europa-watcher Geert Jan Hahn. Het project kwam vooral in een stroomversnelling omdat Nederland te maken kreeg met onduidelijke en misleidende informatie. Buitenlandse Zaken deed toen een haalbaarheidsonderzoek, waarvan de resultaten overigens nog steeds niet bekend zijn. Wel is via de Poolse minister van Buitenlandse Zaken duidelijk geworden dat de zender er komt.

Vanuit het Europees Parlement wordt positief gereageerd. Europarlementariër Kati Piri (PvdA) noemde het een 'positieve trendbreuk' en is ervan overtuigd dat er binnen het Europees Parlement 'een hele brede steun voor dit plan' bestaat. Bovendien valt het plan binnen het Europese 'European Endowment for Democracy' fonds. 

Na de presentatie in Warschau op 10 september, zal er een donorconferentie plaatsvinden. Daarna zal er nog een bijeenkomst plaatsvinden in Den Haag. De uiteindelijke lancering wordt verwacht in begin 2016.

Bron: BNR Nieuwsradio - 21 juli 2015