Grote onduidelijkheid over investeringsplan Juncker

woensdag 13 mei 2015, 14:17

DEN HAAG (PDC) - Het investeringsfonds (EFSI) van de Commissie Juncker om de Europese economie te stimuleren, komt maar moeizaam van de grond. De Commissie en de Raad van ministers willen geld halen uit de begrotingsposten Horizon 2020 en een fonds voor ICT-investeringen, maar het Europees Parlement ligt dwars. 

Het Parlement gaat niet akkoord met de begrotingswijziging omdat het wil niet dat er gekort wordt op de begrotingsposten voor onderzoek en ontwikkeling. Bovendien spraken veel parlementariërs hun verbazing uit over de reeds gepresenteerde investeringsprojecten (waaronder de uitbreiding van een vliegveld in Kroatië), terwijl de besluitvormingsprocedure nog lang niet is voltooid.

Onder het Letse EU-voorzitterschap moeten de onderhandelingen over EFSI tussen de Commissie en het Europees Parlement worden voltooid. De Letse minister van Financiën Janis Reirs sprak gisteren van 'gecompliceerde kwesties' die nog niet zijn opgelost. EFSI moet met 21 miljard euro uit EU-garanties voldoende zijn om dankzij een hefboomeffect voor minimaal 315 miljard euro aan particuliere investeringen in de Europese economie los te maken.