Voorstel PvdA voor open en eerlijk lobbyen

woensdag 6 mei 2015, 12:19

DEN HAAG (PDC) - De PvdA wil lobbyen transparanter maken. De partij heeft hiertoe voorstellen gedaan. Als voorbeeld wordt de bevoorrechte positie van oud-Kamerleden aangedragen. Zij hebben toegang tot het restaurant in het Kamergebouw dat verder alleen toegankelijk is voor leden van de Tweede Kamer. Dit zorgt voor een ongelijk speelveld en zou moeten veranderen. 

Drie jaar geleden deed Lea Bouwmeester van de PvdA al een oproep om de invloed van lobbyen inzichtelijker te maken. Deze is inmiddels uitgewerkt in een plan dat Bouwmeester vandaag samen met collega Astrid Oosenburg presenteerde. Het plan moet lobbyen 'open en eerlijker' maken. Volgens Bouwmeester zijn er in ons land op dit moment namelijk te weinig regels voor de beïnvloeding van politieke besluitvorming. 

Het plan van de PvdA behelst drie voorstellen. Om de invloed van lobbyisten zichtbaar te maken moet elk beleidsonderwerp of wetsvoorstel een lobbyparagraaf krijgen. Hierin staat welke belangen door wie zijn ingebracht en wat er mee gedaan is. Hiernaast moet het lobbyregister, dat een overzicht geeft van de activiteiten van belangenvertegenwoordigers, uitgebreid worden. Ten slotte moeten de agenda's van de top van ministeries, toezichthouders en uitvoeringsorganisaties openbaar worden.  

De PvdA wil na de zomer een initiatiefnota indienen bij de Tweede Kamer. 

Bron: ANP