EU-investeringsoffensief: Vicevoorzitter Katainen geeft startsein voor investeringspromotietour

1.

EU-investeringsoffensief: Vicevoorzitter Katainen geeft startsein voor investeringspromotietour

Brussel, 15 december 2014

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Jyrki Katainen , verantwoordelijk voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen, heeft vandaag het startsein gegeven voor een promotietour in 28 landen om bekendheid te geven aan het EU-investeringsplan, waarmee meer dan 300 miljard EUR gemoeid is. Hiermee wil hij uitleggen welke nieuwe kansen er liggen voor regeringen, investeerders en bedrijven, maar ook voor regionale overheden, vakbonden en gemeenschappen.

Vicevoorzitter Katainen zei er het volgende over:

"Onze boodschap is glashelder: wij werken volgens een zeer strak tijdschema om nieuwe investeringen op gang te brengen in ondernemingen die geld nodig hebben, startende bedrijven, infrastructuur zoals vervoer of breedband en nieuwe scholen en ziekenhuizen. In deze promotietour willen we voortbouwen op de sterke politieke steun die we al eerder hebben gekregen en willen we aan de publieke en de particuliere sector duidelijk maken hoe zij hierbij betrokken kunnen zijn.”

De promotietour gaat van start in Roemenië, waar de vicevoorzitter wordt vergezeld door de commissaris voor Regionaal Beleid, Corina Cretu.

Vicevoorzitter Katainen zal spreken met premier Victor Ponta, de nieuwgekozen president Klaus Iohannis, voorzitter van de Senaat Călin Popescu Tăriceanu, alsmede ministers en Parlementsleden. Hij zal deelnemen aan een conferentie getiteld "An investment boost to Europe" om de investeringsmogelijkheden onder de aandacht te brengen van circa honderd potentiële investeerders en bedrijven; hieraan neemt ook de gouverneur van de Nationale Bank van Roemenië deel.

Ook zal hij met studenten en academici debatteren over de toekomst van de EU aan de Academie van Economische Studies van Boekarest.

Hij opent eveneens het Structuurfondsengala, een evenement waar door de EU-gefinancierde projecten die een verschil hebben gemaakt in het leven van gemeenschappen in het zonnetje worden gezet.

Hij sluit zijn bezoek aan Boekarest af met een bezoek aan het door de EU gefinancierde project LuminaLed bij Microelectronica, een particuliere onderneming voor onderzoek naar en de productie van LED voor autofabrikanten.

Het bezoek aan Roemenië van vandaag zal worden gevolgd door bezoeken aan Italië en Duitsland in januari, Spanje, Kroatië, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk in februari en Frankrijk in maart. Het doel is tussen nu en oktober 2015 alle 28 landen van de EU aan te doen. De vicevoorzitter zal ook landen buiten de EU bezoeken om het investeringsplan te promoten.

Het programma zal zo zijn opgezet dat het tegemoetkomt aan de specifieke investeringsbehoeften in de verschillende lidstaten. Behalve met nationale, regionale en lokale overheden zal de vicevoorzitter het investeringsplan bespreken met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, vakbonden, de academische wereld en studenten en potentiële investeerders. Hij zal ook een bezoek brengen aan de projecten die profiteren van EU-financiering en de mogelijkheden die het plan biedt bespreken.

Te bezoeken landen

EU-investeringsoffensief: Vicevoorzitter Katainen geeft startsein voor investeringspromotietour
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Achtergrond:

In de promotietour komen de drie onderdelen van het EU-investeringsplan aan bod:

  • 1) 
    Mobilisatie van investeringsmiddelen. Het doel is om praktische informatie te geven aan potentiële investeerders (uit zowel de publieke als de privésector), maar ook aan degenen die in de toekomst voor financiering in aanmerking willen komen, over de wijze het nieuwe Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) zal werken en waarop zij kunnen meedoen.

Met sterke politieke steun van de lidstaten en het Europees Parlement kan het nieuwe Europees Fonds voor strategische investeringen in juni 2015 worden opgericht en kan in het najaar van 2015 financiering voor projecten beschikbaar zijn. De financiering voor kleine en middelgrote ondernemingen kan zelfs al eerder beschikbaar zijn wanneer het bestaande Europees Investeringsfonds wordt versterkt.

  • 2) 
    Een nieuw pakket projecten. Als onderdeel van het investeringsplan zal een pakket van betrouwbare en uitvoerbare projecten worden opgezet - gescreend door onafhankelijke deskundigen - die aantrekkelijk zijn voor investeerders. De promotietour zal informatie bieden over de wijze waarop belanghebbenden, waaronder lidstaten, regio’s of initiatiefnemers projecten voor screening kunnen indienen, alsmede de diensten van een nieuw centrum voor technische bijstand, om ervoor te zorgen dat de projecten goed gestructureerd zijn en voldoen aan de regelgeving;
  • 3) 
    Hervormingen van de regelgeving. De promotietour zal politieke steun verzamelen voor hervormingen van de regelgeving op EU- en nationaal niveau die van vitaal belang zijn om belemmeringen voor investeringen weg te nemen, nieuwe investeringsmogelijkheden te creëren (in sectoren zoals digitale, energie- en kapitaalmarkten) en het investeringsklimaat in Europa blijvend te veranderen.

IP/14/2660

 

Contactpersoon voor de pers

Vandna KALIA (+32 2 299 58 24)

Annika BREIDTHARDT (+ 32 2 295 61 53)

Voor het publiek:

Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail