Aankomende maandag de laatste hoorzittingen Commissie-Juncker

vrijdag 17 oktober 2014, 13:49

DEN HAAG (PDC) - Op maandag 20 oktober zullen de laatste twee hoorzittingen plaatsvinden van kandidaat-eurocommissarissen door het Europees Parlement. Doordat de oorspronkelijke Sloveense kandidaat-eurocommissaris Alenka Bratušek moest worden vervangen voelde Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zich genoodzaakt te schuiven met de posten. Maroš Šefčovic, in eerste instantie belast met Vervoer en ruimtezaken, is de beoogd opvolger voor de post van vicevoorzitter voor Energie Unie. De nieuwe Sloveense kandidate Violeta Bulc zal de Vervoer en ruimtezakenportefeuille moeten overnemen.  Binnen 24 uur moeten de verantwoordelijke commissies hun evaluatie afronden. Op 22 oktober zal het EP vervolgens stemmen of zij de voltallige Commissie-Juncker goedkeurt. 

Komende maandag om 19:00 zal Šefčovic worden ondervraagd door de parlementaire commissies voor industrie, onderzoek en energie en milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. Tegelijkertijd zal Bulc aan de tand gevoeld worden door de commissie voor vervoer en toerisme.

Het lijkt erop dat Juncker met deze herverdeling tegemoet komt aan de drie grootste fracties in het EP. De christendemocraten zouden willen dat Juncker zo snel mogelijk aan het werk kan zonder verdere obstakels; de socialisten zouden blij zijn met de promotie van Sefcovic naar een functie als vicevoorzitter en de liberalen zouden tevreden zijn met de vervanging van Bratušek door een andere liberaal.

Bron: Euractiv