Commissie-Juncker bijna rond

Commissie-Juncker bijna rond
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 5 september 2014

Commissie-Juncker bijna rond

Toekomstig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft vandaag de lijst met kandidaat-commissarissen gestuurd aan de Italiaanse premier Renzi, die momenteel voorzitter is van de Raad van de Europese Unie.

De afgelopen dagen sprak Juncker met alle kandidaten en op 30 augustus werd een voorstel voor benoeming van de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlands en veiligheidsbeleid ingediend.

Volgende stappen:

De Raad van de Europese Unie moet nu zijn fiat geven aan deze lijst, overeenkomstig artikel 17, lid 7, van het Verdrag betreffende de Europese Unie, waarna de lijst wordt gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie (waarin EU-wetgeving wordt bekendgemaakt). Vervolgens zal Juncker naar verwachting in de loop van volgende week de portefeuilleverdeling bekendmaken en uiteenzetten hoe hij de nieuwe Europese Commissie zal organiseren.

Vervolgens is het de beurt aan het Europees Parlement, dat moet instemmen met het volledige college van commissarissen, inclusief de voorzitter en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlands en veiligheidsbeleid. Voorafgaand daaraan worden de kandidaat-commissarissen gehoord door de desbetreffende parlementaire commissies, zoals beschreven in artikel 118 van het reglement van het Europees Parlement . Nadat het Parlement toestemming heeft verleend, wordt de Europese Commissie formeel benoemd door de Europese Raad, zoals beschreven in artikel 17, lid 7, van het Verdrag betreffende de Europese Unie.

Lijst van voorgestelde commissarissen voor de nieuwe Europese Commissie, in alfabetische volgorde:

Vytenis ANDRIUKAITIS (Litouwen)

Andrus ANSIP (Estland)

Miguel ARIAS CAÑETE (Spanje)

Dimitris AVRAMOPOULOS (Griekenland)

Elżbieta BIEŃKOWSKA (Polen)

Alenka BRATUŠEK (Slovenië)

Corina CREŢU (Roemenië)

Valdis DOMBROVSKIS (Letland)

Kristalina GEORGIEVA (Bulgarije)

Johannes HAHN (Oostenrijk)

Jonathan HILL (Verenigd Koninkrijk)

Phil HOGAN (Ierland)

Vĕra JOUROVÁ (Tsjechië)

Jyrki KATAINEN (Finland)

Cecilia MALMSTRÖM (Zweden)

Neven MIMICA (Kroatië)

Carlos MOEDAS (Portugal)

Pierre MOSCOVICI (Frankrijk)

Tibor NAVRACSICS (Hongarije)

Günther OETTINGER (Duitsland)

Maroš ŠEFČOVIČ (Slowakije)

Christos STYLIANIDES (Cyprus)

Marianne THYSSEN (België)

Frans TIMMERMANS (Nederland)

Karmenu VELLA (Malta)

Margrethe VESTAGER (Denemarken)

Daarnaast is Federica MOGHERINI (Italië) door de Europese Raad in overleg met toekomstig voorzitter Juncker aangewezen als hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlands en veiligheidsbeleid.

Nadere informatie:

Na een Europese verkiezingscampagne werd Jean-Claude Juncker op 27 juni 2014 door de Europese Raad voorgedragen als voorzitter van de Europese Commissie. Tijdens een plenaire vergadering van het Europees Parlement op 15 juli 2014 schetste Juncker zijn politieke beleidslijnen , waarna hij met een grote meerderheid van 422 stemmen tot voorzitter van de Europese Commissie werd gekozen.

Homepage van Jean-Claude Juncker:

http://ec.europa.eu/about/juncker-commission

Politieke beleidslijnen voor de volgende Europese Commissie: "Een nieuwe start voor Europa: mijn agenda voor banen, groei, billijkheid en democratische verandering":

http://ec.europa.eu/about/juncker-commission/docs/pg_nl.pdf

Volg Juncker op Twitter: @JunckerEU

 
Commissie-Juncker bijna rond
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten