Werkgelegenheid: nieuw Europees vaardighedenpaspoort voor makkelijkere aanwerving in de horeca

Werkgelegenheid: nieuw Europees vaardighedenpaspoort voor makkelijkere aanwerving in de horeca
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 17 juni 2014

Werkgelegenheid: nieuw Europees vaardighedenpaspoort voor makkelijkere aanwerving in de horeca

De Europese Commissie voert vandaag het Europees vaardighedenpaspoort horeca (European Hospitality Skills Passport) in, een hulpmiddel om werkzoekenden en werkgevers uit de horeca- en toerismesector in Europa makkelijker met elkaar in contact te brengen. Dankzij het vaardighedenpaspoort kunnen werknemers en werkgevers taalbarrières overbruggen en de vaardigheden van de werknemers in de horeca vergelijken om zo de aanwerving in de sector te vergemakkelijken. Het vaardighedenpaspoort wordt aangeboden via Eures , het Europees portaal voor beroepsmobiliteit, en is beschikbaar in alle officiële EU-talen. In de toekomst zal het paspoort worden uitgebreid naar andere sectoren.

EU-commissaris voor werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie László Andor zei hierover: "Het Europees vaardighedenpaspoort horeca is een belangrijk praktisch hulpmiddel ter bevordering van mobiliteit van Europese werknemers, voornamelijk jonge mensen, in een sector met een sterk groeipotentieel. Dit initiatief is ook een goed voorbeeld van de uitkomst van de sociale dialoog tussen werknemers- en werkgeversorganisaties op Europees niveau, en wij kijken uit naar de uitbreiding van deze samenwerking naar andere sectoren van de arbeidsmarkt."

Het vaardighedenpaspoort is een initiatief van de Commissie in samenwerking met werknemers- en werkgeversorganisaties van de horeca: Hotrec, de Europese overkoepelende horecaorganisatie, en Effat (European Federation of Trade Unions in the Food, Agriculture and Tourism Sectors).

In het vaardighedenpaspoort kunnen werknemers al hun vaardigheden en kwalificaties opsommen die zij tijdens hun studies, stages en praktische werkervaring hebben verworven, en dit alles in een gemakkelijk toegankelijke vorm. Het paspoort is een aanvulling op het traditionele curriculum vitae, en stelt werkgevers in staat snel taalbarrières te overbruggen en de geschoolde werknemers te vinden om hun vacatures in te vullen. Dankzij het paspoort worden vraag en aanbod op de arbeidsmarkt van de horeca dus beter aan elkaar gekoppeld.

Het Europees vaardighedenpaspoort horeca is het eerste in een reeks paspoorten die zijn gericht op sectoren met een grote mobiliteit in de Europese economie. De Commissie verbindt zich ertoe steun te verlenen aan mobiliteit op de Europese arbeidsmarkt als een manier om de werkgelegenheidssituatie te verbeteren, en zal blijven samenwerken met haar partners om het Europees vaardighedenpaspoort uit te breiden ter ondersteuning van andere sectoren met sterke mobiliteit in Europa.

Achtergrond

In de EU waren in april 2014 meer dat 5 miljoen jongeren onder 25 werkloos, met een algemeen jeugdwerkloosheidspercentage van 22,5 %. Daardoor is het des te belangrijker om steun te bieden aan sectoren die jongeren consequent kansen hebben aangeboden, zoals de horeca- en toerismesector.

Uit een pan-Europese studie die eind 2013 werd gepubliceerd , blijkt dat de horeca een essentiële rol speelt bij de bestrijding van jeugdwerkloosheid en onmisbaar is voor het creëren van banen en groei, en voor het welvaren van andere sectoren. Deze bevindingen worden onderbouwd door arbeidsmarktstatistieken, waaruit blijkt dat de werkgelegenheid in de horecasector met 2,9 % per jaar steeg in de periode 2000-2010, waardoor 2,5 miljoen nieuwe banen werden gecreëerd. Dit kan worden vergeleken met een gemiddeld percentage van 0,7 %.

Om de invoering van het vaardighedenpaspoort te promoten, organiseren de Europese Commissie, Hotrec, Effat en Eures een themaweek voor het Europees vaardighedenpaspoort horeca van 23 tot en met 27 juni 2014. Deze week zal plaatsvinden op de socialemedia-accounts van de partners en richt zich tot werkzoekenden en werkgevers uit de horeca- en toerismesector over heel Europa om hen kennis te laten maken met de mogelijkheden van het instrument.

Meer informatie

Europees horeca vaardighedenpaspoort video

Europees horeca vaardighedenpaspoort handleiding voor werkgevers

Europees horeca vaardighedenpaspoort handleiding voor werkzoekenden

Eures

Website van László Andor

Volg László Andor op Twitter

Abonneer u op de gratis e-nieuwsbrief van de Europese Commissie over werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie