Meer steun voor eurosceptische partijen in vijf grootste lidstaten

maandag 26 mei 2014, 11:50

DEN HAAG (PDC) - De Europese verkiezingen hebben in de vijf grootste lidstaten geleid tot meer draagvlak voor eurosceptische partijen. Daarnaast stemde de bevolking, behalve Duitsland en Italië, vaak tegen regeringspartijen.

Duitsland

Door de recente afschaffing van de kiesdrempel ziet het Duitse politieke landschap er meer versnipperd uit dan ooit. De CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel, de Grünen en de FDP leveren zetels in. Deze gaan naar kleinere partijen als de eurokritische AfD, de extreem-rechtse NPD en de Piratenpartij. De sociaal-democratische SPD boekte een overwachte winst, mede dankzij de campagne van Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement.

Frankrijk

Het Front National (FN) kwam met 25% van de stemmen als grote winnaar uit de verkiezingen. De rechtse UMP leed een nederlaag en bleef met 20% ver achter het FN. Ook de socialisten van president Hollande leverden stemmen in. Door de winst van het FN komt het impopulaire beleid van Hollande en premier Valls verder onder druk te staan.

Verenigd Koninkrijk

Meer dan de helft van de stemmen ging naar het eurosceptische front. Nigel Farage's UKIP kwam met eenderde van de stemmen op de eerste plaats. De opmars van UKIP gaat met name ten koste van de Conservatieven. De Liberaal-democraten, zusterpartij van de D66, zullen blij zijn als ze een of twee zetels kunnen behouden.

Italië

De Partito Democratico van premier Matteo Renzi ging aan kop, op de voeten gevolgd door de eurosceptische Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo. Voor de 39-jarige premier heeft deze overwinning grote betekenis, aangezien de Italianen voor het eerst mochten stemmen nadat Renzi zonder inspraak van het volk een nieuwe regering vormde.  

Spanje

De conservatieve regeringspartij in Spanje behoudt nog net een kleine voorsprong op de socialistische oppositie. De uitslag in Spanje is een belangrijke test voor zowel de regering van premier Rajoy als voor het leiderschap van de socialistische aanvoerder Pérez Rubalcaba. Daarnaast tonen de Spaanse peilingen vooral een sterke opkomst van de kleinere partijen op het traditioneel door twee grote partijen gedomineerde toneel.

Bron: De Volkskrant