Ieren stemmen voor behoud Senaat

maandag 7 oktober 2013, 10:13

DEN HAAG (PDC) - Een meerderheid van de Ierse bevolking (51,7 procent) heeft in een referendum tegen de afschaffing van het Hogerhuis gestemd. Enda Kenny, de Ierse premier, wilde de senaat afschaffen, omdat hij vindt dat deze ondemocratisch is. Tevens hoopte hij op deze manier een kostenbesparing van 20 miljoen euro per jaar te behalen. 48,3 procent van de deelnemers aan het referendum was voor opheffing.

De uitslag is onverwacht. De opiniepeilingen voorspelden de afgelopen weken dat de Ieren vóór een afschaffing zouden stemmen. Hoogstwaarschijnlijk heeft ook de lage opkomst een rol gespeeld: nog geen 40% van de bevolking kwam gisteren naar de stembus. Ierse referenda hebben doorgaans een grote aantrekkingskracht op nee-stemmers.

Nu het plan om de Seanad op te doeken van tafel is, gaat de links-conservatieve regering zich bezighouden met een hervorming van de Seanad naar Brits model. Zo bepleiten voorstanders van de senaat dat het instituut meer macht moet krijgen. Op dit moment kan het Ierse Hogerhuis slechts wetgeving vertragen, maar niet tegenhouden.

Bron: NOS, de Volkskrant