EP: regelgeving rond staatssteun sportclubs moet duidelijker

woensdag 3 juli 2013, 11:07

DEN HAAG (PDC) - De Europese regels over staatssteun aan sportclubs moet duidelijker. Ook moeten de amateursport worden uitgesloten van de strenge Europese regels. Dit eist het Europees Parlement van de Europese Commissie

Onder meer Europarlementariër Esther de Lange (CDA) wil meer duidelijkheid en transparantie over regels en uitzonderingen. De regel is dat overheden sportclubs niet bij mogen staan, omdat dit tot competitievervalsing kan leiden. Als uitzondering mag er wel belastinggeld worden geïnvesteerd in jeugdopleidingen. Amateurclubs vallen ook onder de wetgeving, behalve als er sprake is van economische transacties. Eurparlementariër De Lange vindt de grenzen van deze uitzonderingen vaag.

Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de vermeende staatssteun aan een aantal Nederlandse voetbalclubs. De Commissie beslist zelf of staatssteun aan een specifieke club geoorloofd is. De Lange vindt dat de Commissie de EU-landen en sportclubs te lang in onderzekerheid laat zitten en duidelijkheid moet verschaffen.

Bron: Metro