Esther de Lange krijgt opdracht EP voor onderzoek naar voedselfraude

dinsdag 7 mei 2013, 14:44

DEN HAAG (PDC) - Esther de Lange, europarlementariër voor het CDA, heeft van het Europees Parlement de opdracht gekregen om onderzoek te doen naar voedselfraudes in de Europese Unie. Zij zal de oorzaken trachten te vinden en mogelijke oplossingen aandragen voor het toenemde aantal fraudegevallen in de EU.

Het bekendste voorbeeld van fraude is paardenvlees dat werd verkocht als het duurdere rundvlees. Eerder waarschuwde De Lange het Europese Parlement toen Pools strooizout werd verkocht als keukenzout. Ook stelde zij vragen over Pools eierpoeder met cadmium en lood dat mogelijk was verwerkt in snoepgoed.

De Lange zal verschillende incidenten onderzoeken om de oorzaken van de fraude te achterhalen. Wordt de fraude in de hand gewerkt omdat de handel zo internationaal en ingewikkeld is? Of komt het omdat supermarkten minder willen betalen voor deze producten?

Er moeten volgens De Lange vergelijkbare strenge straffen in verschillende EU-lidstaten komen. Enkele landen leggen volgens haar te lage boetes op aan voedselfraudeurs, waardoor voedselfraude al snel winstgevend is. Dit gaat ten koste van de gezondheid van de Europeanen.  

De Lange wil haar rapport deze zomer presenteren. In het najaar zal hier naar verwachting over worden gestemd in het Europees Parlement.

Bron: CDA.nl