Lage arbeidsmobiliteit binnen de EU

donderdag 23 augustus 2012, 9:41

DEN HAAG (PDC) - De arbeidsmigratie binnen de EU is nog steeds niet optimaal, aldus de Europese Commissie. Slechts 2 tot 3 procent van de EU-burgers, woont en werkt in een ander land.

Zelfs nu de financiële crisis hoogtij viert, is er geen stijging te zien in het aantal Europeanen dat verhuist voor hun werk. "De crisis laat heel goed zien dat de interne marktgedachte niet optimaal functioneert. De markt voor het vrije verkeer bestaat eigenlijk niet in die mate", zegt Henk van Houtum, werkzaam als politiek geograaf aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Bergamo.

Hoewel er een toestroom is van Grieken en Spanjaarden, is de arbeidsmobiliteit in de rest van de EU erg laag. In Oost-Europa is de arbeidsmobiliteit hoger, omdat mensen daar meer kunnen verdienen als ze verhuizen. Toch blijft men ook daar liever werkzaam in eigen land. Als belemmeringen worden onder meer familiebanden, de taal en het opbouwen van pensioenrechten genoemd.

De Europese Commissie wil de arbeidsmobiliteit bevorderen door een gemeenschappelijk Europees beleid, wat uiteindelijk in het voordeel van de lidstaten zal werken. Een grotere arbeidsmobiliteit is ook een belangrijke factor om de economieën in de eurozone wat meer in evenwicht te brengen.

De Europese Commissie heeft in ieder geval al geïnvesteerd in arbeidsmobiliteit voor de Europese studenten: via het Erasmus-programma probeert ze contacten en kennis van andere landen te creëren. Dat geeft hoop voor de arbeidsmobiliteit in de toekomst.

bron: BNR Nieuwsradio