Nieuwe bevoegdheden Frontex voor effectievere grenscontroles

Een speciale inspecteur gaat erop toezien dat het grensbewakingsagentschap Frontex de mensenrechten respecteert bij grenscontroles. Dit is dinsdag besloten in een stemming in het EP over het nieuwe mandaat voor Frontex. Het EU agentschap mag voortaan ook eigen spullen kopen of huren, zodat het minder afhankelijk wordt van de toeschietelijkheid van lidstaten.

De stemming was 431 voor, 49 tegen en 48 onthoudingen.

De door het EP zo gewenste 'grondrechteninspecteur' gaat Frontex bijstaan en krijgt toegang tot alle benodigde informatie. In het nieuwe mandaat wordt Frontex opgeroepen onderlinge solidariteit tussen lidstaten te promoten, zodat landen met specifieke en buitenproportionele toestromen van migranten er niet alleen voor staan.

Frontex gaat zelf gedragsregels opstellen om te garanderen dat mensenrechten gewaarborgd worden tijdens het werk, inclusief de terugkeeroperaties. Zo stelt het internationale recht dat personen niet overgedragen mogen worden aan autoriteiten in landen waar hun leven of vrijheid in het geding kan komen. Frontex zal dit te allen tijden respecteren, zo stelt de aangenomen tekst.

Het EP is er in de onderhandelingen met de lidstaten ook in geslaagd Europese Grensbewakingsteams in het leven te roepen waarin de huidige 'Gezamenlijke Ondersteuningsteams' en de 'Snelle Interventieteams' worden samengevoegd. Dit moet de doelmatigheid ten goede komen. De nieuwe teams worden bemand door nationale grensbewakingsambtenaren die voor gezamenlijke acties, proefprojecten en snelle interventies worden aangewezen door de lidstaten.

Zodra de Raad van Ministers formeel heeft ingestemd, wordt de tekst gepubliceerd in het Publicatieblad van de  EU. Twintig dagen later treedt het in werking.