Roemenië en Bulgarije klaar voor Schengen volgens Europarlementsleden

Europarlementsleden hebben het groene licht gegeven voor de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Schengenruimte zonder grenscontroles. Beide landen voldoen aan de voorwaarden, zeggen de EP-leden. Wel moet het Parlement op de hoogte worden gehouden van de uitvoering van maatregelen die in de regio Bulgarije-Turkije-Griekenland nog moeten worden genomen om een plotse toename van de migratiedruk het hoofd te bieden. Donderdag vergaderen de ministers van Binnenlandse zaken over het onderwerp.

Op basis van evaluatieverslagen over de vorderingen van de twee lidstaten en vervolgbezoeken door teams van deskundigen, oordelen de EP-leden dat er geen redenen zijn om Bulgarije en Roemenië het Schengenlidmaatschap niet toe te kennen.

"We zijn in staat om Bulgarije en Roemenië in de Schengenruimte op te nemen en ik hoop dat de Raad hetzelfde standpunt zal innemen zodra zij ons positieve advies hebben ontvangen (...). Hun burgers moeten worden beschouwd als volwaardige Europese burgers en mogen niet worden gegijzeld door een populistisch discours", zei Carlos COELHO (EPP, PT), die het standpunt van het Parlement had voorbereid.

Grensgebied tussen Bulgarije, Griekenland en Turkije

De regio Bulgarije-Turkije-Griekenland is één van de EU buitengrensgebieden die het gevoeligst zijn voor illegale migratie. Bulgarije moet daarom aanvullende maatregelen nemen en met Griekenland en Turkije een gemeenschappelijke aanpak ontwikkelen om een mogelijke sterke toename van de migratiedruk het hoofd te bieden.

De Europarlementsleden hebben een amendement aangenomen, waarin ze vragen dat de betrokken lidstaten het Europees Parlement en de Raad in de loop van een periode van 6 maanden vanaf de datum dat het besluit over Schengenlidmaatschap van kracht wordt, informeren over de uitvoering van de maatregelen en over nog bestaande tekortkomingen.

Volgende stappen

Kandidaat-leden moeten aan alle Schengenvereisten hebben voldaan (controle van land-, zee- en luchtgrenzen, de afgifte van visa, politiesamenwerking, de bereidheid om zich aan te sluiten op en gebruik te maken van het Schengeninformatiesysteem en gegevensbescherming), voor de Raad van Ministers na raadpleging van het Parlement kan besluiten tot afschaffing van de controles bij de binnengrenzen met deze lidstaten.

Het standpunt van het Parlement is met 487 stemmen voor, 77 tegen en 29 onthoudingen aangenomen. Het wordt nu overgemaakt aan de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse zaken, die de kwestie tijdens hun Raad van 9-10 juni zullen bespreken. Het besluit dat Bulgarije en Roemenië tot Schengen mogen toetreden, moet door de Raad worden genomen. Alle huidige Schengenlidstaten moeten het er mee eens zijn.

"Schengen is één van de grootste verworvenheden van de EU. Het Schengensysteem hanteert de hoogste normen voor het beheer van onze grenzen. Roemenië en Bulgarije voldoen vandaag aan deze normen - daarom mogen we hun integratie niet vertragen. Ik roep de Raad op om de aanbevelingen van de grote meerderheid van het Europees Parlement te volgen", zei EP-voorzitter Jerzy Buzek.

De Schengenruimte omvat momenteel 25 leden: 22 EU-lidstaten (Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Finland, Duitsland, Griekenland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje, Zweden, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slowakije en Slovenië) en drie geassocieerde niet-EU-landen (Noorwegen, IJsland en Zwitserland). Liechtenstein zou binnenkort het vierde geassocieerde lid worden.