Draagvlak

Met dank overgenomen van R.H.L.M. (Roger) van Boxtel, gepubliceerd op woensdag 3 november 2010.

Vandaag is de laatste dag dat leden kunnen stemmen. Daarom nog een laatste krachtige oproep aan alle leden om vooral te stemmen. Hoe hoger de participatiegraad, hoe beter!

Het is mooi om te zien dat De Telegraaf vanmorgen aandacht besteedde aan mijn wens om mensen met een hoger inkomen iets meer zorgpremie te laten betalen om zo lagere inkomens te ontzien. Het inkomensafhankelijke deel van de zorgpremie wordt daarbij niet alleen over de eerste en de tweede belastingschijf geheven, maar ook over de derde. Daarbij moet nadrukkelijk wel het nominale deel van de zorgpremie gehandhaafd blijven. Ik ben benieuwd hoe de politiek op dit voorstel zal reageren.

Vanochtend werd duidelijk dat Obama zijn meerderheid kwijt is in het Huis van Afgevaardigden. Natuurlijk kan hij uiteindelijk pas beoordeeld worden na zijn volle regeringstermijn, maar duidelijk is dat de wetgevingsprocedure een stuk moeilijker zal verlopen. Je ziet dat Amerikanen in hun stemgedrag sterk afgaan op de binnenlandse politiek en hun eigen economische situatie. Dat Obama enkele beloftes in het buitenland heeft waargemaakt, nemen ze al snel voor lief. Overigens geldt ook voor Europa en Nederland dat kiezers weinig oog hebben voor de lange termijn. Leiders worden vooral beoordeeld op hun resultaten voor de korte termijn. Wat dat betreft zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten een mooie graadmeter voor het draagvlak van het nieuwe kabinet.