EP-begrotingscommissie akkoord met steun voor ontslagen werknemers General Motors in België

De begrotingscommissie van het Europees Parlement is dinsdag akkoord gegaan om 9.593.931 euro aan Europees geld beschikbaar te stellen voor 2834 werknemers die bij General Motors België en vier van haar leveranciers in de regio Antwerpen ontslagen zijn. Het geld is bedoeld om hen te helpen bij hun terugkeer op de arbeidsmarkt.

België heeft de aanvraag voor de beschikbaarstelling van middelen uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) op 20 december 2010 ingediend. De financiële steun van het EFG zal bijdragen tot de re-integratie van de 2834 werknemers in het arbeidsproces door hun hulp bij het zoeken naar werk, opleiding en omscholing, outplacementbegeleiding en ondersteuning naar zelfstandige beroepsactiviteit te bieden.

De regio's Antwerpen, Dendermonde en Sint-Niklaas zijn volgens de Europese Commissie het ernstigst getroffen door de ontslagen. In de periode oktober 2009 - oktober 2010 zou het aantal werkzoekenden daar met respectievelijk 2,39%, 2,71% en 4,05% zijn toegenomen, terwijl het totale aantal werklozen in Vlaanderen met 1,64% is gedaald.

Rapporteur Barbara Matera (EPP, IT), die in het Parlement verantwoordelijk is voor de beschikbaarstelling van middelen uit het EFG, onderstreepte dat in de komende herziening van de EFG-verordening de kwestie van multinationale ondernemingen moet worden aangepakt. Wanneer multinationale ondernemingen herstructureren of verplaatsen leidt dat vaak tot verlies van arbeidsplaatsen en tot steunverlening uit het EFG.

Volgende stappen

Nu de begrotingscommissie het groen licht heeft gegeven (27 stemmen vóór, 4 tegen en 1 onthouding), moet de steunverlening nog door de het voltallige Parlement en door de Raad van ministers worden goedgekeurd. Voorlopig staat het voorstel op de agenda van de plenaire vergadering van het Parlement van 22-23 juni.

Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) werd opgericht om extra steun te verlenen aan werknemers, die als gevolg van grote structurele reorganisaties door globalisering of door de economische crisis hun baan kwijt raakten en hen te helpen bij hun terugkeer op de arbeidsmarkt. Het jaarlijkse maximum van het fonds bedraagt 500 EUR miljoen.