Europees Parlement houdt minuut stilte voor slachtoffers rellen Tunesië, en andere mensrechten-kwesties besproken (en)

De voorzitter van het Europees Parlement, Jerzy Buzek, heeft in een verklaring bij de opening van de plenaire zitting zijn zorg over de situatie in Tunesië uitgesproken. Bij onlusten in dit land vielen onlangs tientallen doden. Ook stond Buzek onder andere stil bij de 66ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz, de 20e verjaardag van de 'Bloedige Zondag' in Litouwen, het VN-verdrag voor mensen met een handicap en de vermissing van de Chinese activist Gao Zhisheng.

Het Europees Parlement sprak zijn medeleven uit met allen die het leven lieten tijdens de onlusten in Tunesië. Het Parlement steunt het democratische gedachtegoed van de betogers en moedigt de Jasmijnrevolutie aan.

Voorzitter Buzek beschreef de huidige gebeurtenissen als een "historisch moment". Namens het Parlement had hij vier concrete verzoeken voor de nieuwe Tunesische regering:

  • De onmiddellijke vrijlating van de gearresteerden.

  • De instelling van onafhankelijke onderzoeken naar corruptie en het gebruik van geweld

  • Het houden van vrije, pluralistische en internationaal waargenomen verkiezingen, een proces waarbij het Parlement bereid is te assisteren.

  • In de aanloop naar de verkiezingen, de oprichting van een regering van nationale eenheid waarin alle democratische ijkpunten aanwezig zijn.

Op 27 januari is het 66 jaar geleden dat het Nazi concentratiekamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd. De jaarlijkse herdenking van de ruim een miljoen dodelijke slachtoffers, gaf "de kracht om te werken aan een gezamenlijke toekomst van vrede voor een verenigd Europa", aldus Buzek.

Buzek refereerde daarnaast aan de herdenking van de "Bloedige Zondag", die 20 jaar geleden op 13 januari in Litouwen plaatsvond. Die dag werden 14 Litouwers vermoord in hun strijd voor onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie.

De voorzitter van het Parlement verwelkomde de aansluiting van de EU aan het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap. Hij uitte ook de bezorgdheid van het Parlement over de situatie van de Chinese activist Gao Zhiseng, die verdween na te zijn mishandeld en riep de Chinese regering op om duidelijkheid te verschaffen over zijn situatie en gezondheid.

De voorzitter bedankte het uittredende Belgische EU-voorzitterschap en verwelkomde Hongarije als opvolger. Daarna verwees hij naar de recente verkiezingen in Wit-Rusland, dat woensdag het onderwerp van een debat vormt. Ten slotte uitten de Parlementsleden hun solidariteit met de slachtoffers van de recente natuurrampen in de wereld.

Agendapunten

Er werden geen wijzigingen aangebracht in de agenda.