Belgisch EU-voorzitterschap gaat van start: ministers zetten prioriteiten uiteen

Stefaan De Clerck, minister voor Justitie, en minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne schetsten maandag de prioriteiten van het Raadsvoorzitterschap van België in de commissie juridische zaken. Andere ministers stellen de Belgische prioriteiten in de andere commissies volgende week in Brussel voor.

Juridische zaken

Betere bescherming voor slachtoffers van misdrijven, in het bijzonder van de binnenlandse criminaliteit, bestrijding van mensenhandel, seksuele uitbuiting en kinderpornografie, versterkte juridische samenwerking tussen de lidstaten en betere toegang voor burgers tot justitie zijn enkele van de Belgische prioriteiten, die Stefaan De Clerck op het gebied van justitie opnoemde.

Om rekening te houden met de grotere mobiliteit in Europa, staan wetten inzake grensoverschrijdende scheiding (Rome III) en erfrecht en testamenten ook hoog op de agenda van het Belgische voorzitterschap. De minister verwachtte ook vooruitgang te boeken inzake de wederzijdse erkenning van rechterlijke beslissingen, grensoverschrijdende politiële en justitiële samenwerking, een Europees onderzoeksbevel en de versterking van de bevoegdheden van Eurojust. Ten slotte wil het voorzitterschap "enkele oplossingen vinden om de bal te doen rollen" wat het statuut voor een Europese besloten vennootschap betreft.

Interne markt

Met betrekking tot de interne markt is een Europees octrooi de voornaamste prioriteit, zei Vincent Van Quickenborne, minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen. "80% van mijn energie zal ik aan het Europees octrooi besteden", vertelde de minister de Europarlementsleden. De eerste stap voor dit octrooi is de taalregeling, die de Commissie vorige week heeft voorgesteld. Consumentenrechten, de richtlijn inzake de bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties - waarvoor het voorzitterschap in eerste lezing een akkoord met het EP hoopt te bereiken - en het auteursrecht zullen ook belangrijke onderwerpen zijn tijdens het Belgische voorzitterschap, concludeerde Van Quickenborne.

Voorzitter: Klaus-Heiner Lehne (EPP, DE)