Europarlement steunt verdragswijziging zodat 18 extra leden hun zetel kunnen opnemen

Het Parlement heeft zich donderdag voor een verdragswijziging uitgesproken, zodat 18 extra Europarlementsleden hun zetel nog deze wetgevingsperiode kunnen opnemen. Om de wijziging mogelijk te maken, namen de Europarlementariërs een amendement op het Verdrag van Lissabon aan, maar ze achtten het niet nodig om een Conventie te organiseren om de wijziging van het Verdrag te bespreken.

Het aantal leden moet worden verhoogd, omdat de vorige Europese verkiezingen nog volgens de regels van het Verdrag van Nice werden gehouden, dat het aantal zetels van het Europees Parlement op 736 vastlegt. Intussen is het verdrag van Lissabon op 1 december 2009 in werking getreden en dat voorziet 751 zetels.

"Dit is het politieke gevolg van de uitvoering van het Verdrag van Lissabon, en het is een uitzonderlijke tijdelijke oplossing, die alleen in deze zittingsperiode zal plaatsvinden", zei rapporteur Íñigo Méndez de Vigo (EPP, ES) in het debat.

Verdragswijziging nodig om een tijdelijk totaal van 754 leden mogelijk te maken

De toewijzing van de nieuwe zetels werd tijdens de onderhandelingen over het Verdrag van Lissabon afgesproken. 12 landen zullen extra afgevaardigden naar Brussel en Straatsburg sturen: Spanje krijgt vier nieuwe leden, Oostenrijk, Frankrijk en Zweden twee en Bulgarije, Italië, Letland, Malta, Nederland, Polen, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk krijgen ieder één extra zetel.

Het enige land dat minder afgevaardigden krijgt door het nieuwe verdrag is Duitsland, dat drie zetels verliest en van 99 naar 96 gaat. Gezien alle 99 huidige Duitse afgevaardigden hun zetel echter tot het einde van deze wetgevingsperiode behouden, stijgt het totale aantal leden tijdelijk tot 754. Om dit mogelijk te maken, is een verdragswijziging nodig.

De Raad heeft daarom een voorstel tot wijziging van het Verdrag van Lissabon gedaan en het Parlement geraadpleegd, die met de stemming van donderdag met het voorstel heeft ingestemd. De wijziging moet nog door alle 27 lidstaten worden geratificeerd. Ondertussen zouden de 18 nieuwe leden al als waarnemers aan de parlementaire activiteiten kunnen deelnemen, maar het Europees Parlement heeft nog geen besluiten genomen over wanneer dit zou gebeuren.

Geen Conventie nodig

Het Parlement heeft ook ingestemd met de aanbeveling van de Raad om geen Conventie te organiseren om de verdragswijziging te officialiseren. Een Conventie bijeenroepen is een mogelijkheid die in het Verdrag van Lissabon wordt vermeld en de toestemming van het Parlement is nodig om het Verdrag zonder Conventie te wijzigen.