Wat voor soort belasting op financiële transacties?

Er moeten plannen komen voor een mondiale belasting op financiële transacties om het nemen van buitensporige risico's te ontmoedigen en om ervoor te zorgen dat de financiële sector voor de schade betaalt, die de financiële crisis heeft veroorzaakt. Dat staat in een resolutie die het Parlement woensdag heeft aangenomen. Als een mondiale belasting niet haalbaar blijkt, kan de EU de voor- en nadelen van de invoering van een dergelijke belasting in de EU alleen overwegen, volgens de Parlementsleden.

Het Parlement vraagt de Europese Commissie om het plan voor de belasting op financiële transacties op tijd rond te hebben, zodat de EU met een gemeenschappelijk standpunt naar de G20-top in juni kan gaan. De Commissie moet onder meer ingaan op de vraag hoe die belasting zou bijdragen aan de stabilisatie van de financiële markten en of ze een financiële crisis in de toekomst zou kunnen vermijden door gericht te zijn op bepaalde soorten "ongewenste" transacties, die de Commissie moet definiëren.

De Raad en de Commissie moeten van de Europarlementariërs nagaan hoe de belasting kan worden gebruikt om ontwikkelingssamenwerking te financieren en bij te dragen aan de aanpassing en de verlichting van de klimaatverandering voor ontwikkelingslanden, maar ook aan de EU-begroting.

Hoewel de Europarlementariërs een wereldwijde aanpak via de G20 verkiezen, willen ze toch dat de voor- en nadelen van de invoering van een belasting op financiële transacties in de EU alleen moeten worden afgewogen, zelfs als de belangrijkste partners van de EU beslissen niet mee te doen.

De belasting mag het concurrentievermogen van de EU niet verminderen en het banksysteem niet verhinderen om in de werkelijke economie te investeren, zeggen de Parlementsleden, evenmin als dat ze een verplaatsing van kapitaal mag veroorzaken. Een negatieve invloed op individuele investeerders en het MKB moet ook worden vermeden, stelt de resolutie.