Europarlementariër Sargentini: Europa meet met twee maten

Met dank overgenomen van Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), gepubliceerd op woensdag 21 oktober 2009, 10:53.

Volgens GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini dreigt Europa haar geloofwaardigheid te verspelen bij het aan de kaak stellen van mensenrechtenschendingen. De Europese Commissie heeft namelijk wel kritiek op de persvrijheid in Turkije, maar weigert op te treden tegen Italië. "Als de Italiaanse premier Berlusconi de vrije hand krijgt om lastige journalisten weg te werken of te intimideren, waarom mag Turkije dat dan niet ?"

Sargentini uit haar verontwaardiging in de column "Verdienen Turken meer persvrijheid dan Italianen?" op de website www.brusselstemt.nl; een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).

De Europese Commissie is bezorgd over een boete van 2,2 miljard euro die de Dogangroep, het grootste mediaconcern van Turkije, boven het hoofd hangt wegens belastingontduiking. Met deze draconische boete laadt volgens Sargentini de regering-Erdogan de verdenking op zich dat zij een aantal kritische kranten de nek wil omdraaien: "Alle reden om te vrezen voor de persvrijheid in Turkije".

Volgens Sargentini is het echter "politiek en moreel onhoudbaar om Turkije - laat staan landen verder weg - scherper de maat te nemen dan Italië. Te meer omdat de EU wel degelijk juridische instrumenten heeft om Berlusconi tot de orde te roepen", aldus de Europarlementariër.

Eurocommissaris Reding heeft twee weken geleden in het Parlement gezegd dat het pluralisme in de geschreven pers een nationale zaak is en dat de Commissie evenmin zal optreden om de zes belangrijkste tv-zenders van Italië te redden uit de greep van Berlusconi. Daardoor mag volgens Sargentini de Italiaanse premier voorlopig doorgaan met het wegwerken van lastige journalisten, het aansturen op het failliet van kritische kranten en het filteren van het tv-nieuws, de belangrijkste nieuwsbron voor driekwart van de Italianen. Sargentini vindt dat het Europees Parlement de geloofwaardigheid van de Europese inzet voor mensenrechten moet redden.

Vandaag stemt het Europees Parlement over al dan niet optreden tegen Berlusconi's mediamacht.

http://www.brusselstemt.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het IPP:

Anna Domingo (IPP), projectleider BrusselStemt, tel. 06 13744664.

Nico Bloot, hoofd communicatie, tel. (020) 52176 38.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) wil met BrusselStemt Europa meer toegankelijk maken voor de Europese burger. Op de website worden de 25 Nederlandse Europarlementariërs in hun werk in het Europees Parlement gevolgd. Daarbij is extra aandacht voor hun stemgedrag tijdens de maandelijkse vergaderingen.