Europese verkiezingen: het Parlement gaat in de ether

"Aan jou de keus", zegt het Europees Parlement in een tv-spot, die vandaag voor het eerst wordt uitgezonden. Daaruit blijkt dat burgers, door tussen 4 en 7 juni 2009 hun stem uit te brengen voor de Europese verkiezingen, het heft in eigen handen kunnen nemen.

De spot - beschikbaar in 34 talen - maakt deel uit van een "campagne toolkit", die ook instrumenten en acties omvat zoals een radiospot, billboards, reizende "opinieboxen", waar meningen van kiezers kunnen worden opgenomen en vertoond, websites, acties voor de pers zoals een persdossier en seminars voor journalisten en profielen op sociale netwerken zoals Facebook, MySpace, Flickr enz.

De meertalige tv-spot werd door het Directoraat-generaal Communicatie van het Parlement ontworpen en is aangepast aan het verschillend kijkerspubliek van de 27 lidstaten van de EU. Hij is ondertiteld en ook geschikt voor een publiek van slechthorenden.

Aan de diverse nationale versies van de spot doen ook nationale sterren mee. Zo is er in de Duitse tv-spot een rolletje voor voetballer Oliver Kahn weggelegd. De spot toont fictieve televisienieuwsstudio's, waar mensen nieuws aankondigen dat ze zelf graag zouden willen horen. De boodschap is, dat hoewel dit "nieuws" dan wel fictief is, Europese burgers het nieuws van morgen mee kunnen beïnvloeden door te gaan stemmen.

Ongeveer 750 burgers van 27 nationaliteiten werden gecast voor deze enorme productie, waarin ongeveer 70 niet-professionele nieuwspresentatoren te zien zijn en die in februari werd opgenomen in de United Visions tv-studio's in Berlijn.

Het Parlement heeft op de welwillendheid van audiovisuele media overal in Europa gerekend en in alle EU-lidstaten gratis zendtijd gekregen. De spot zal door meer dan 100 tv-zenders worden uitgezonden.

Mede dankzij de medewerking van de Europese Commissie wordt de tv-spot de resterende vier weken van de campagne gratis in ongeveer 1.000 bioscopen uitgezonden.