Hoogtepunten plenaire zitting Europees Parlement Straatsburg

Hieronder een selectie van de blikvangers op de agenda van de plenaire vergadering van 4-7 mei in Straatsburg.

Voorzitter Pöttering over twee-en-een-half jaar voorzitterschap

Voorzitter Pöttering spreekt het Parlement woensdag 6 mei om 12.30 toe over het werk dat het de afgelopen twee-en-een-half jaar onder zijn voorzitterschap heeft verricht. Hij gaat ook in op de komende Europese verkiezingen van 4-7 juni. Zijn toespraak wordt gevolgd door verklaringen van de fractiewoordvoerders.

Mexicaanse griep

De Commissie legt maandagavond een verklaring af over de griepepidemie die op verschillende plaatsen in de wereld is uitgebroken.

Geen akkoord over de arbeidstijdenrichtlijn

Hoewel gepland was dat het Parlement in derde lezing over de arbeidstijdenrichtlijn zou stemmen, zullen de Parlementsleden daar nu enkel over debatteren (maandagavond). Voor het eerst sinds het Verdrag van Amsterdam hebben ze tijdens de bemiddelingsfase geen akkoord met de Raad bereikt over de wetgeving. Twistpunt was de uitzondering op het maximale aantal werkuren per week, waarvan een aantal lidstaten nu gebruik maakt. Het Parlement wil de uitzondering afschaffen, maar de Raad wil daar niet van weten. Daardoor blijft de huidige wetgeving nu van kracht.

Arbeidstijden in de wegtransportsector

De commissie werkgelegenheid en sociale zaken heeft een voorstel van de Europese Commissie tot wijziging van de bestaande richtlijn inzake de "organisatie van de arbeidstijd van personen die mobiele werkzaamheden in het wegvervoer uitoefenen" in eerste lezing verworpen. Het voorstel hield onvoldoende rekening met de eis van het Parlement om naast schijnzelfstandigen ook zelfstandigen onder de richtlijn te doen vallen, zeggen Europarlementsleden. Dinsdag stemt het voltallige Parlement over het Commissievoorstel.

Zwangerschapsverlof naar ten minste 20 weken

De commissie rechten van de vrouw stelt 20 weken zwangerschapsverlof voor in een verslag in eerste lezing over de herziening van de richtlijn inzake zwangerschapsverlof. Bovendien hebben vrouwen volgens Parlementsleden recht op hun volledige loon tijdens de eerste zes weken na de bevalling en op 85 % daarvan de rest van het zwangerschapsverlof. Het verslag voert ook een vaderschapsverlof in. Het EP stemt ook over een verslag over 'gelijke behandeling van zelfstandig werkzame mannen en vrouwen'.

Voorbereiding van de Europese Raad van 18-19 juni

Europarlementariërs gaan met de Tsjechische Vicepremier Alexander Vondra in debat over de komende Europese Raad van 18-19 juni. Het zal de eerste Europese Raad zijn na de Europese verkiezingen van 4-7 juni en de laatste onder het Tsjechisch Voorzitterschap.

Strenge voorwaarden voor het in de handel brengen van zeehondenproducten

Europarlementsleden zullen dinsdag stemmen over een akkoord over regels in verband met de handel in zeehondenproducten, dat in eerste lezing met de Raad is bereikt. Als algemene regel geldt dat de handel in zeehondenproducten is verboden, maar het akkoord bevat enkele uitzonderingen.

Telecompakket

Het akkoord dat woensdag over het telecompakket in stemming wordt gebracht, heeft betrekking op het regelgevingskader, met maatregelen inzake het radiospectrum, gebruikersrechten, gegevensbescherming en de oprichting van een orgaan voor betere samenwerking van de nationale regelgevende instanties met het oog op de regulering van de telecommunicatiemarkt. Het pakket moet de concurrentie stimuleren, de consumentenrechten versterken en investeringen in nieuwe generatie draadloze en vezelnetwerken aanmoedigen.

Nieuwe regels over kapitaalvereisten

Vertegenwoordigers van het Parlement en de Raad hebben een akkoord bereikt over een wijziging van de kapitaalvereistenrichtlijnen uit 2006, dat woensdag in stemming wordt gebracht. Doel van de nieuwe wetgeving is om het risicomanagement in de bankensector door meer transparantie en een beter toezicht op het financieel stelsel te verbeteren. Zo moet een herhaling van de huidige bankencrisis in de toekomst worden vermeden.

Asielpakket

Een pakket maatregelen voor een efficiënter EU asielstelsel en een betere bescherming van de rechten van de asielzoekers wordt donderdag in eerste lezing in stemming gebracht. Het verslag van rapporteur Jeanine HENNIS-PLASSCHAERT (ALDE/ADLE, NL) pleit voor bindende instrumenten voor alle lidstaten, om "doeltreffende steun te verlenen aan lidstaten wier nationale systeem, met name als gevolg van hun geografische ligging of demografische situatie, onder een specifieke, onevenredig grote druk staat".

Dierproeven beperken zonder de wetenschappelijke vooruitgang te hinderen

Het gebruik van dieren in wetenschappelijke experimenten moet worden verminderd en hun welzijn moet verbeteren. Maar daarbij mag het wetenschappelijk onderzoek naar de bestrijding van ziektes in Europa niet gehinderd worden, stelt een verslag dat dinsdag in stemming wordt gebracht.

Gevolgen van het Verdrag van Lissabon

Donderdag ligt een reeks verslagen op tafel over de gevolgen die het Verdrag van Lissabon na ratificatie zou hebben. Het verslag van rapporteur Jean-Luc DEHAENE (EVP-ED, BE) gaat in op de gevolgen voor de ontwikkeling van het institutionele evenwicht van de EU, als het Verdrag in 2009 van kracht wordt.

Resolutie over de situatie in de Republiek Moldavië

Donderdag om 12 uur stemmen de Europarlementsleden over een resolutie over de situatie in de Republiek Moldavië. Het debat daarover vond op 23 april jl. plaats. Van 26 tot 29 april jl. was een delegatie van het Europees Parlement ter plaatse om zich op de hoogte te stellen van de situatie.