Omvangrijke Europese studie naar kosten naleving regelgeving

Vandaag heeft het Europees Parlement de EU-begroting voor 2009 aangenomen. Deze komt uit op ongeveer € 116,1 miljard aan betalingskredieten.

In de begroting zijn tevens diverse voorstellen van VVD-europarlementariër Jan Mulder aangenomen waaronder een omvangrijke studie waarin berekend zal worden wat de nalevingskosten van de strenge Europese regelgeving zijn voor boeren. Het gaat daarbij om Europese regelgeving op het gebied van milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid, die niet gelden voor importproducten. Daarnaast moet ook gekeken worden welke kosten boeren maken voor de maatschappelijke diensten die zij leveren op het gebied van landschapsonderhoud.

De berekeningen kunnen een grondslag leveren voor een drastische hervorming van het Europese landbouwbeleid na 2013. Boeren zullen daarbij gerichter beloond moeten worden voor het leveren van publieke diensten op het gebied van milieu, dierenwelzijn, voedselveiligheid en landschapsbeheer. De betalingen moeten proportioneel zijn ten opzichte van de inspanningen die boeren leveren.

Jan Mulder: "Deze studie moet inzicht verschaffen in de kosten die boeren maken om de regels na te leven. Diezelfde regels ondermijnen namelijk hun concurrentiepositie ten opzichte van de rest van de wereld. De uitkomsten van de studie kunnen gebruikt worden voor toekomstige hervormingen van het landbouwbeleid, waarbij boeren proportioneler beloond moeten worden voor de inspanningen die zij leveren."

Deze studie komt ook tegemoet aan de kritiek van de Europese Rekenkamer. De studie maakt namelijk de weg vrij om de doelstellingen van het beleid rechtstreeks te koppelen aan de betalingen. De Rekenkamer stelde vast dat de doelstellingen van het beleid niet duidelijk zijn, de regelgeving te ingewikkeld is en het beleid niet doeltreffend wordt uitgevoerd en gecontroleerd door de lidstaten. Sinds 2005 moet elke boer in Europa voldoen aan de bestaande cross compliance regelgeving.

Mulder: "Met de uitkomsten van deze studie kunnen de betalingen aan boeren beter worden gekoppeld aan de doelstellingen van het cross compliance systeem."