VVD: Verkiezingsuitslag in Wit-Rusland wederom een farce

Zojuist heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) een voorlopige verklaring afgelegd over het verloop van de parlementsverkiezingen in Wit-Rusland.

Géén enkele oppositiekandidaat (van de 78 kandidaten in totaal) is erin geslaagd om een zetel te veroveren. Hoewel weinig verrassend, laat het resultaat van de verkiezingen in Wit-Rusland zien dat het land nog altijd verre van democratisch is. Met het vrijlaten van enkele politieke gevangenen een maand geleden heeft president Loekashenko het westen getracht te paaien. Maar duidelijk moet zijn dat de opppositie nooit een eerlijke kans heeft gehad, niet in aanloop naar de verkiezingen en niet bij het tellen van de stemmen.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "In Wit-Rusland is simpelweg geen ruimte voor oppositie. In 99% van de kiesdistricten was de oppositie niets eens vertegenwoordigd, laat staan dat er ruimte was haar visie te verkondigen. Het is nu zaak dat de EU de druk in de richting van Wit-Rusland opvoert en laat zien dat zij geen zin heeft in spelletjes. Wil het land serieus genomen worden als gesprekspartner van de Unie dan zijn structurele hervormingen en harde garanties een absolute must."