Parlementsleden debatteren over meer openheid WTO

Stijgende voedselprijzen en de onderlinge afhankelijkheid van de wereldhandel is meer dan ooit aanwezig. Het vormt mede de aanleiding voor de EP-leden om de openheid en effectiviteit van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op woensdag te bespreken. Onder de voorgestelde maatregelen door het Italiaanse Parlementslid Cristiana Muscardini (UEN) valt een parlementaire vergadering van de WTO. Haar rapport pleit eveneens voor het bijwerken van de categorieën 'ontwikkelde' en 'ontwikkelingslanden'.

Volgens rapporteur Cristiana Muscardini is "de tijd gekomen voor een serieuze en evenwichtige discussie over de hervorming van de Wereldhandelsorganisatie om het doeltreffender en democratischer te maken". Muscardini wijst daarbij op het belang van de handel als mechanisme voor effectieve groei en ontwikkeling, met name voor de armste landen.

EP wil parlementaire vergadering WTO

Het rapport, dat een routekaart voor hervorming van de Wereldhandelsorganisatie wil vaststellen, ziet een parlementaire vergadering als middel om de in Genève gevestigde organisatie transparanter en eerlijker te maken. De parlementaire vergadering moet worden samengesteld uit afgevaardigden van de 151 landen.

Het EP steunt reeds de 'Parlementaire Conferentie over de WTO', die het Europees Parlement voor een aantal jaren ondersteunt en meefinanciert.

In de Wereldhandelsorganisatie worden beslissingen genomen door consensus. Met 151 leden met zeer verschillende belangen kunnen overeenkomsten moeilijk worden bereikt. Muscardini wil het kernprincipe van consensus behouden, maar eveneens nieuwe methoden vaststellen om een consensus te bereiken op een aantal belangrijke gebieden.

Ontwikkelde en ontwikkelingslanden

Het rapport stelt dat de Doha-ronde die in 2001 werd gelanceerd moet worden afgerond om ontwikkelingslanden te helpen. Het rapport wijst er echter op dat er op bepaalde gebieden vrijstellingen zijn geweest voor de ontwikkeling van landen zoals China, India en Brazilië.

Het rapport stelt dat deze landen nu dermate ontwikkeld zijn dat ze weinig meer gemeen hebben met minder ontwikkelde, armere landen. Het wil daarom een duidelijker groepering van landen op basis van economische indicatoren.

"Meer samenwerking met VN nodig"

In het debat van woensdag zullen de leden van het Europees Parlement bestuderen of de Wereldhandelsorganisatie beter zou kunnen samenwerken met andere internationale organisaties, zoals de Internationale Arbeidsorganisatie, de Wereldbank en verschillende VN-voedsel- en ontwikkelingsagentschappen.

Het rapport wil eveneens dat de Wereldhandelsorganisatie met de VN-agentschappen waarborgt dat regels op het gebied van handel de volledig eerbiediging van mensenrechten en sociale en ecologische normen naleven.

In het debat zal een oproep worden gedaan aan de rijke ontwikkelde landen om de arme landen te helpen kennis en technische know-how te ontwikkelen om de uitvoering van de ingewikkelde regels van de Wereldhandelsorganisatie te verbeteren.

U kunt het debat over de hervorming van de Wereldhandelsorganisatie in Straatsburg live volgen op woensdagavond vanaf 21.00 uur.

REF.: 20080418STO27008