Europarlementsleden bespreken betere Europese juridische samenwerking

De mate waarin de beslissingen van rechters in een EU-land moeten worden erkend door de autoriteiten van een andere lidstaat is het onderwerp van een debat op de eerste dag van de plenaire vergadering in Brussel. Op de agenda staat ook een debat omtrent de lastenverdeling tussen de Europese landen inzake de behandeling van asielaanvragen.

De leden van het Europees Parlement zullen de rapporten op maandag en dinsdag behandelen, waaronder eveneens een geschreven verklaring over de door de vermeende ontvoering van Madeleine McCann geïnspireerde samenwerking op het gebied van hulpdiensten tussen de EU-landen in het geval van vermiste kinderen.

Asielaanvragen: lastenverlichting?

Vijf jaar geleden stelde de EU het 'Dublin-systeem' tot de vaststelling van regels voor de staten die asielaanvragen moeten verwerken van niet-EU-burgers vast. Het eigen initiatiefrapport van de Brit Jean Lambert (fractie De Groenen) constateert verschillen in de manier waarop de aanvragen worden behandeld, waarbij de zuidelijke EU-landen een grotere last aan asielaanvragen te verwerken hebben.

Het rapport stelt lastenverlichting voor de Europese landen die met grote aantalen asielaanvragen te maken hebben voor en wil het bovendien kinderen beter beschermd zien worden, deze zouden niet vast mogen worden gehouden in detentiecentra.

Betere samenwerking

Verschillende landen kennen verschillende rechtsstelsels, de leden van het Europees Parlement zullen daarom debatteren over de eventuele oprichting van gemeenschappelijke EU-regels voor de erkenning en tenuitvoerlegging van rechterlijke beslissingen. Enkele van de maatregelen die worden overwogen zijn meer informatie voor de verweerder, het recht op een nieuw proces of beroep en het recht op rechtsbijstand.

Het in Den Haag gevestigde Eurojust en het Europees justitieel netwerk zijn bedoeld voor de samenwerking tussen de EU-lidstaten op justitieel gebied. De bedoeling is deze samenwerking te versterken, vooral op het gebied van het tegengaan van de seksuele exploitatie van kinderen. Het Parlement zal aan de hand van drie rapporten deze kwestie bespreken.

U kunt de debatten live volgen op deze website vanaf maandag 17.00 uur.

REF.: 20080901STO35663