EP stemt in met benoeming Antonio Tajani tot nieuwe EU-commissaris vervoer

Een paar minuten vóór de stemming om Antonio Tajani als nieuwe Commissaris voor Vervoer en ondervoorzitter van de Commissie te benoemen, een post die voorheen door Jacques Barrot werd bezet, hadden wij de kans om kort met hem te spreken.

Op maandag 16 juni tijdens de hoorzitting zei u: "In mijn hart zal ik altijd een lid van het Europese Parlement  zijn." Betekent uw overgang van parlementslid naar Commissaris dat de rode draad tussen burgers en de EU zal worden versterkt? Hoe sterk zal uw verbintenis aan Europa zijn na deze verandering?

Mijn verbintenis aan Europa blijft hetzelfde, een Europa van de burgers". Wij hebben een EU nodig  die concrete antwoorden kan geven op de kwesties en de belangen van zijn burgers, niet een Europa van bureaucratie en die mensen niet in staat stelt om werkelijk te begrijpen wat de  echte voordelen van het grote Europese project zijn.

Wij moeten werken om te versterken wat we al hebben bereikt en ook om te begrijpen dat mensen ons ingrijpen nodig hebben, ook in moeilijke ogenblikken als nu, met de energieprijsproblemen.

Mijn werk als parlementslid de afgelopen vijftien jaar heeft me werkelijk dicht bij de burgers gebracht en het is dankzij deze ervaring in het Parlement dat ik heb geleerd hoe belangrijk het is wat de mensen ons vragen en wat zij van ons verwachten! Zelfs wanneer wij geen concrete antwoorden kunnen geven, moeten wij hen onze vastberaden politieke wil tonen, dat de instellingen van de EU naar de burgers toe gaan en niet tegen hen in gaan!

Wat kunnen de burgers van de EU van uw nieuw mandaat verwachten, in de resterende 1 ½ jaar van de Commissie Barroso?

Ik zal het werk voortzetten dat door mijn vroegere collega's, Loyola de Palacio en Jacques Barrot (voormalige Commissarissen voor vervoer) is begonnen. Ik zal mijn uiterste best doen om met sommige concrete initiatieven te komen zoals de voltooiing van  een gemeenschappelijk Europees luchtruim (dat voor goedkoper luchtvervoer en betere service voor burgers zal zorgen).  Wij moeten concrete oplossingen vinden die ons toestaan om energie te besparen.

Verder moeten wij de wegvervoerkwestie behandelen, met de voltooiing van de Eurovignetrichtlijn en de volledige totstandbrenging van Galileo. Maar bovenal moeten wij de problemen van de veiligheid op de weg oplossen en de luchtpassagiers rechten verlenen.

"Wij moeten de slachting stoppen die elke zaterdagnacht op de Europese wegen plaatsvindt met honderden jongeren die overlijden omdat er niet voldoende politiecontroles zijn. Jonge bestuurders zijn  onvoldoende opgeleid of zij rijden onder de invloed van drank of drugs.

Waarom koos u voor de luchtvaartsector en de totstandbrenging van een gemeenschappelijk luchtruim als de eerste prioriteit van uw mandaat?

Luchtvervoer vertegenwoordigt de toekomst. Als een voormalig verkeersleider, is het luchtvervoer altijd in mijn hart gebleven. Het is zeker een grote uitdaging maar ik ben heb vertrouwen, ook door het werk dat al door het Directoraat-generaal Vervoer van de Commissie is gedaan. ... Ik ben er van overtuigd dat dankzij deze hervorming wij concrete antwoorden zullen geven betreffende kostenbesparing en de veiligheid van de miljoenen burgers van de EU die dagelijks van vervoer door de lucht gebruik maken.

REF.: 20080616STO31803