EP wil richtlijn ter voltooiing van het pakket van antidiscriminatiewetgeving

Het Europees Parlement dringt er bij de Commissie op aan een omvattende richtlijn voor te stellen met betrekking tot handicap, leeftijd, religie of geloof en seksuele geaardheid, ter voltooiing van het pakket van antidiscriminatiewetgeving overeenkomstig artikel 13 van het EG-Verdrag, zoals voorzien in haar werkprogramma voor 2008. Christendemocratische amendementen, die dat wilden afzwakken, zijn bij kleine meerderheid verworpen.

We moeten weg van de benadering van de kleine stapjes. Er mag geen verschillende benadering zijn van soorten discriminatie, zei rapporteur Elizabeth LYNNE (ALDE/ADLE, UK) in het debat. Het (eigen-initiatief) rapport van het Parlement op haar naam werd met 362 stemmen voor, 262 stemmen tegen en 56 onthoudingen aangenomen. Het EP vraagt ook voor effectieve sancties en mogelijkheden om slachtoffers doeltreffende steun te verlenen.

Een omvattende richtlijn om hiërarchie van bescherming te beëindigen

Het Parlement verwelkomt het plan van de Europese Commissie om richtlijnen op te stellen in de strijd tegen discriminatie buiten de werkvloer, met inbegrip van toegang tot goederen, diensten en huisvesting, onderwijs, maatschappelijke bescherming en sociale voordelen, immigratie en asiel. Echter, Het Parlement "betreurt ten zeerste dat de Commissie heeft aangegeven niet van plan te zijn voorstellen te doen om het anti-discriminatiepakket te vervolledigen, hoewel dit herhaaldelijk gevraagd is door het Parlement. Daarnaast stelt het verslag ook dat "het geen zin heeft discriminatie in het ene beleidsgebied te verbieden en in het andere toe te staan."

Het Parlement stelt ook dat elke nieuwe voorgestelde richtlijn ter bestrijding van discriminatie in de zin van artikel 13 van het EG-Verdrag elke vorm van discriminatie moet verbieden, met inbegrip van directe en indirecte discriminatie op alle gebieden die al onder Richtlijn 2000/43/EG en Richtlijn 2000/78/EG vallen, evenals associatieve discriminatie, discriminatie in verband met waargenomen lidmaatschap van een beschermde groep en intimidatie.

Tekortkomingen bij de omzetting en tenuitvoerlegging van wetgeving

In het verslag spreekt het EP ook de zorg uit over de over de tekortkomingen bij de omzetting en tenuitvoerlegging van Richtlijn 2000/43/EG en Richtlijn 2000/78/EG door sommige lidstaten alsook over het gebrek aan voorlichting aan EU-burgers over beschikbare rechtsmiddelen in het geval van discriminatie. Bovendien wordt erop aangedrongen dat de sancties die gelden voor overtredingen van de ter uitvoering van de richtlijnen 2000/43/EG en 2000/78/EG vastgestelde bepalingen van nationaal recht, evenredig, doeltreffend en afschrikkend moeten zijn.

Het Parlement nam een mondeling amendement van Sophie IN 'T VELD (ALDE, NL) om het Tsjechische Parlement op te roepen het veto van de Tsjechische President Klaus tegen de uitvoeringwet inzake de EU antidiscriminatiewetgeving te negeren, vanwege verzet daartegen, niet in stemming.

Steun aan slachtoffer

Ook de steun aan het slachtoffer moet worden vergroot. Zo stelt het verslag dat het bewustzijn van de rechten omtrent de richtlijnen moet worden vergroot door zowel de lidstaten, de Commissie, de vakbonden en de werkgevers alsmede alle betrokken overheids- en niet-overheidsactoren. Ook zouden de lidstaten in ieder geval ervoor moeten zorgen dat slachtoffers van discriminatie in gerechtelijke procedures automatisch worden bijgestaan, indien nodig met overheidsgelden uit nationale rechtsbijstandregelingen.

Het EP stelt ook dat minderheidsgemeenschappen, en in het bijzonder de Roma-gemeenschap, specifieke maatschappelijke bescherming nodig hebben, aangezien de problemen van uitbuiting, discriminatie en uitsluiting van dergelijke gemeenschappen op het vlak van onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, werkgelegenheid en vrouwenrechten als gevolg van de uitbreiding nog acuter zijn geworden dan ze al waren.