EU-voorzitter verwerpt achterkamertjes politiek

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op donderdag 24 april 2008.
Auteur: Vanessa Mock

De president van Slovenië vindt het fout dat er geheime bijeenkomsten zijn over de nieuwe EU-chef. Danilo Türk, wiens land nu voorzitter is van de Unie, zegt niet blij te zijn met ‘achterkamer-deals' waarin een besluit wordt genomen over deze nieuwe functie.

 

 Turk-Danilo-Sloveense-presi.jpg

 De president van Slovenië,

 Danilo Türk (ANP)

Er gaan steeds meer geruchten dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel een pact heeft gesloten met de Franse president Sarkozy en de Britse premier Brown om een stokje te steken voor de kandidatuur van Tony Blair.

Democratisch proces

In een interview met de Wereldomroep zegt Türk het niet eens te zijn met deze procedure. "Ik wil geen namen noemen, maar ik moet zegen dat ik dit allesbehalve vertrouwenwekkend vind. Het is niet goed dat politici in kleine groepjes bij elkaar komen om een besluit te nemen. Dat zou in een democratisch proces moeten gebeuren."

De Duitse regering ontkent een anti-Blair pact te hebben gesloten, ondanks het feit dat Merkel - volgens zeggen - tegen de kandidatuur van de voormalige Britse premier is.

De nieuwe functie maakt deel uit van het verdrag van Lissabon. De EU-leiders zouden hun keuze aan het einde van het jaar moeten hebben gemaakt, dat wil zeggen - als ook alle 27 lidstaten het verdrag hebben geratificeerd.

Gemiste kans

Türk uitte zijn kritiek tijdens een bezoek aan het Europees Parlement, dat volgens hem een leidende rol moet spelen in de selectieprocedure. "Het zou een gemiste kans zijn als het parlement - het enige democratisch gekozen instituut van de EU - er niet méér bij wordt betrokken. Er zou een debat moet komen waarin wordt gepraat over een duidelijk profiel en wie er voor in aanmerking zouden moeten komen."

Volgens Türk moeten de inwoners van de EU-landen bij de discussie worden betrokken: "Europeanen zouden echt het gevoel moeten krijgen dat het hún president is."

Nieuwe EU-minister

Türk is ook bang dat er nu te weinig aandacht uitgaat naar de positie van EU-chef Buitenlands Beleid die de EU beter op de kaart moet zetten.

"De EU is een grote geldschieter op hulpgebied maar dat is niet terug te zien in onze politieke macht. Toch hebben de ministers van Buitenlandse Zaken nog steeds geen beslissing genomen over hoeveel invloed deze nieuwe EU-minister krijgt om effectiever naar buiten te treden."

De EU krijgt geregeld kritiek omdat ze niet met één stem spreekt in internationale kwesties. Een recent voorbeeld is de dubbele reactie op de China's optreden in Tibet en het uitblijven van een duidelijk EU-standpunt over de Olympische Spelen in Peking. President Türk is niet van plan de openingsceremonie bij te wonen, maar de Sloveense regering heeft ook niet opgeroepen tot een EU-boycot.

 

 Kanshebbers voor het EU-presidentschap

  • De Britse oud-premier Tony Blair: hij heeft een goed cv, maar zijn deelname aan de oorlog in Irak en het feit dat Groot-Brittannië niet meedoet met de euro en een aantal andere EU-activiteiten, werkt tegen hem
  • De premier van Luxemburg, Jean-Claude Juncker; de Deense premier Anders Fogh Rasmussen, de voormalige premier van Oostenrijk Wolfgang Schüssel en Bertie Ahern, de vertrekkende Ierse premier

Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa