Vijftigjarig Europarlement krijgt klauwen

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op woensdag 12 maart 2008.
Auteur: Matthijs Nieuwenhuis

Europees ParlementHet Europees Parlement is een dankbaar onderwerp van spot en vileine grappen! Het is een weinig gerespecteerd instituut en de parlementariërs zijn veelal onbekend. Toch viert dit parlement van de Europese Unie op 12 maart alweer haar vijftigste verjaardag. Reden voor een feestje of is het parlement slechts een tandeloze tijger?

Is het Europees Parlement een tandeloze tijger?

Toen ik die vraag kreeg voorgeschoteld, moest ik toch eens diep nadenken. Het is zeker geen grommende leeuw, die allesbepalend is in het politieke oerwoud dat de Europese Unie heet. Maar een tandeloze tijger?

Mijn antwoord is toch een duidelijk NEE. Geen lief klein poesje, dat met zich laat sollen. Eerder een mooie jonge tijgerin, die aan het uitgroeien is tot één van de machtigste dieren in het Brusselse bos.

Natuurlijk gaat er veel fout in het Europees Parlement. Zo zijn er op het eerste oog veel te veel europarlementariërs. Maar liefst 785. Toegegeven, ze komen uit 27 verschillende landen en vertegenwoordigen bijna 500 miljoen mensen. Maar toch het zijn er te veel.

Europa: Europa assetEuroparlementariërs bemoeien zich met heel veel zaken waarover ze niets te zeggen hebben. Ze geven een advies over bijvoorbeeld justitiezaken of over landbouw. Dat advies wordt dan door de Europese beleidsmakers ter kennisgeving aangenomen, maar belandt vaak onder in een la.

De parlementariërs vergaderen op twee locaties, dat is overbodig en kost erg veel geld. Elk jaar 200 miljoen euro.

Meerdere keren is sprake geweest van fraude door leden van het Europees Parlement. Hierdoor ontstond het beeld van graaiende volksvertegenwoordigers die een luxe leven leiden op kosten van ons, de belastingbetalers.

En toch. Toch vind ik dat het Europees Parlement iets bijzonders is. Want bij elke democratie hoort een parlement: mensen die door het volk zijn gekozen en namens u en mij goed in de gaten houden wat er allemaal gebeurt.

50 jaar geleden begon het allemaal zeer bescheiden. Uit de landen die de EU hebben opgericht, kwamen toen 142 aangewezen parlementariërs voor het eerst bij elkaar. Pas 21 jaar later, in 1979, werd voor het eerst een echt parlement gekozen met dan al 410 EP'ers, zoals europarlementariërs in Brussel worden genoemd.

Inmiddels staat de teller op 785 leden uit 27 landen. En ze hebben de afgelopen jaren al heel wat successen op hun naam staan. Een paar hoogtepunten.

  • Het parlement voorkomt in 2005 dat de Italiaan Butiglioni de nieuwe Europese Commissaris voor burgerlijke vrijheden wordt. Hij heeft namelijk een uitgesproken afkeer van homo's.
  • Het parlement zorgt ervoor dat de commissie-Santer aftreedt, omdat er fraude wordt gepleegd in de commissie.
  • Het parlement veegt het voorstel om de Europese havens te liberaliseren van tafel, omdat te veel banen verloren dreigen te gaan.
  • De prijs van mobiel bellen wordt dankzij het Europees Parlement stukken lager.

Maar ik vind dat er meer goed nieuws is. Dankzij het nieuwste hervormingsverdrag dat in 2009 ingaat, heeft het parlement veel te zeggen. Op zo goed als alle terreinen mag het meebeslissen met de lidstaten en de Europese Commissie. De macht van de volksvertegenwoordigers neemt daarmee enorm toe.

Het Europees Parlement wordt 50 jaar na de eerste bijeenkomst eindelijk echt volwassen. De jonge tijgerin krijgt forse klauwen.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa