Europees Parlement bespreekt terrorismebestrijding

Regeringen en Europese instellingen hebben te vaak op terroristische aanslagen gereageerd door wetten aan te nemen die onvoldoende zijn bediscussieerd en die in sommige gevallen mensenrechten schenden, zoals het recht op privacy of een eerlijk proces, aldus het Europees Parlement. De leden roepen op tot een grondiger controle op grensoverschrijdende samenwerking van inlichtingendiensten.

CIA

De Vergadering is verbijsterd over de weigering van enkele Europese regeringen en de Raad om te reageren op aantijgingen inzake misbruik van bevoegdheden onder het voorwendsel van terrorismebestrijding, in het bijzonder in geval van de uitzonderlijke uitleveringen van CIA-gevangenen en geheime locaties. De leden verzoeken de Raad om gevolg te geven aan de aanbevelingen van het Europees Parlement over het uitleveringsprogramma van de CIA. Zij verzoeken de Commissie en de Raad om het herhaaldelijk door het Europees Parlement gevraagde overzicht op te stellen van bedrijven die door derde landen (met name de VS) gedwongen worden hun klantengegevens aan de autoriteiten te overleggen.

Overschrijding van bevoegdheden

De leden zijn ernstig bezorgd over de doelverschuiving van veel maatregelen die onder het label van terrorismebestrijding worden geïntroduceerd maar in de praktijk gebruikt worden voor een breed scala van doeleinden.

Het Parlement herinnert eraan dat het voornaamste doel van de databank Eurodac is de toepassing te vergemakkelijken van de Dublin II-verordening om vast te stellen welke lidstaat voor de behandeling van een asielverzoek verantwoordelijk is. Elk voorstel om deze databank om te zetten in een instrument voor veiligheidsmaatregelen en strafrechtelijk onderzoek is waarschijnlijk niet legaal volgens het EU- en het internationaal recht.

Passenger Name Records

Het EP meent dat elke vorm van 'profilering' in maatregelen voor terrorismebestrijding onaanvaardbaar is. Ook vindt het EP het onaanvaardbaar om te streven naar verdere toepassing van een Europees PNR-systeem zonder dat een volledige evaluatie is uitgevoerd van de PNR-overeenkomst tussen de EU en de VS, en de EU en Canada. Een evaluatie moet in het bijzonder gericht zijn op de impact van de overeenkomst op de vermindering van de bedreiging en de vergroting van de veiligheid, alsmede het effect op de privacy en de burgerlijke vrijheden.

Verdachten van terrorisme

Het Parlement is verontrust over de wellicht onwettige extreme ondervragingstechnieken die in enkele zeldzame gevallen zijn toegepast op personen die verdacht werden van terrorisme. Het EP verlangt daarnaast wel een Europees verbod op de verheerlijking van terreur in alle varianten.

De leden verzoeken de Commissie en de Raad op Europees en internationaal niveau een initiatief op gang te brengen voor de repatriëring van staatsburgers van derde landen die in Guantanamo gevangen zitten en die niet kunnen worden teruggestuurd naar hun land van herkomst omdat zij het gevaar lopen te worden vervolgd of gemarteld.

Europol

De leden dringen erop aan de rol van Europol te versterken en bevestigen dat Europol in de strijd tegen terreur zelf opsporingsbevoegdheid moet hebben. Zij willen in dit verband dat Europol een eigen "Task Force Terror" met nationale deskundigen opricht.