Toespraak door de President van Portugal

De president van Portugal, de heer CAVACO SILVA, spreekt in Plechtige Vergadering het Europees Parlement toe. Hij benadrukt het belang van solidariteit en van de noodzaak voor de EU om haar rol op het wereldtoneel op te nemen.

In zijn speech zegt de president dat de afronding van het wijzigingsverdrag voor de EU een van de prioriteiten is voor het Portugese EU-voorzitterschap. De president verwelkomt het in juni bereikte compromis als basis voor een nieuw verdrag dat de EU weer een nieuw élan zal geven.

De president gaat verder in op het belang van solidariteit als een fundamentele pijler van de EU en op de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. "Bij het vaststellen van het toekomstige sociale beleid is het belangrijk om het concept te propageren van een welzijnsmaatschappij waarin ieder van ons meer verantwoordelijkheid moet nemen en meer solidariteit moet tonen," aldus Cavaco Silva, die vervolgt dat de EU ook op het internationale toneel haar verantwoordelijkheid moet opnemen. De strijd tegen armoede en onderontwikkeling moet op wereldschaal gevoerd worden. De EU moet hierbij het voortouw nemen, omdat haar kennis en ervaringen op dit gebied van nut zijn voor de rest van de wereld.

Afrika moet daarom een van de belangrijkste partners van de EU zijn. "Europa's stilzitten ten aanzien van Afrika kan de Unie nog zwaar opbreken. Ik hecht dan ook veel belang aan de komende EU-Afrika Top die tijdens het Portugese voorzitterschap zal plaatsvinden. Het is nu tijd om mét Afrika, in plaats van óver Afrika te spreken."

Verder zijn volgens de president twee thema's absoluut beslissend voor de toekomst van de Europese Unie: energie en het milieu. Met betrekking tot de geboekte vooruitgang op deze terreinen complimenteert de president zijn landgenoot en voorzitter van de Europese Commissie Barroso: "Ik zou graag uiting willen geven aan mijn appreciatie voor de strategische visie en de vastberadenheid die de Europese Commissie en haar voorzitter ten toon spreiden."

Europa moet zijn rol op het wereldtoneel opnemen. De president wil dat de EU "een actor is die weet hoe de waarden en principes te verdedigen die aan de basis liggen van ons economische en sociale model." "Portugal was een van de landen die aan het hoofd stonden van de eerste golf van economische globalisering in de wereld. Portugal is zich er daardoor wel van bewust dat de capaciteit van de Europese Unie om een geloofwaardige, invloedrijke speler op het wereldtoneel te zijn, beslissend zal zijn voor de toekomst van Europa."

Voorzitter Hans-Gert PÖTTERING (EVP-ED, DE) bedankt de Portugese president voor de nadruk die hij legt op solidariteit. Solidariteit is waar de EU om draait; solidariteit is voor de EU de enige weg vooruit.

Datum: 4 september 2007

 

REF.: 20070823IPR09759