Balkenende zwicht voor Kamer in embargokwestie

dinsdag 17 juli 2007, 10:38

De motie waarin de Tweede Kamer de regering verzocht de Prinsjesdagstukken weer op de vrijdag voor Prinsjesdag onder embargo te verstrekken zal worden uitgevoerd. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende de Kamer in een brief laten weten.

Het kabinet had vorig jaar de embargoregeling afgeschaft, omdat er teveel misbruik van werd gemaakt. Via deze regeling kregen de Kamerfracties, de pers en maatschappelijke organisaties de Prinsjesdagstukken op de vrijdag voor Prinsjesdag ter beschikking. Voorwaarde daarbij was dat deze vertrouwelijke stukken pas op Prinsjesdag gepubliceerd werden.

De Tweede Kamer vindt echter dat zij op deze manier te weinig tijd heeft om de algemene beschouwingen voor te bereiden. Daarom riep zij in een motie op om de embargoregeling opnieuw in te voeren.

Balkenende schrijft in zijn brief dat de voor de regering onwerkbare situatie vooral ontstaat doordat ook media en maatschappelijke organisaties de stukken ter beschikking krijgen. Het kabinet neemt de motie echter ter harte en daarom krijgen de fractievoorzitters de stukken dit jaar weer op de vrijdag voor Prinsjesdag. De media en maatschappelijke organisaties krijgen de stukken pas op Prinsjesdag zelf.

bron: RVD


verwant nieuws

meer over