Acties ter bestrijding van hart- en vaatziekten

Het Europees Parlement verzoekt de Commissie een voorstel in te dienen voor een aanbeveling over hart- en vaatziekten. In die aanbeveling zou ook aandacht moeten worden besteed aan de problemen van hoge bloeddruk, vroegtijdige identificatie van personen met een hoog risico en preventiestrategieën in Europa, met inachtneming van genderverschillen teneinde gendergelijkheid in de gezondheidssector te waarborgen.

De Europese volksvertegenwoordigers doen een beroep op de EU om aan te moedigen dat grote openbare plaatsen, zoals spoorweg- en metrostations, luchthavens en sportstadions, worden uitgerust met eerstehulpsystemen, zoals voorzieningen voor vroegtijdige defibrillatie voor slachtoffers van een hartstilstand.

Het Parlement verzoekt de lidstaten nationale richtsnoeren op te stellen voor de preventie van hart- en vaatziekten, met inbegrip van standaardrichtsnoeren voor beste praktijken voor het identificeren van personen met een hoog risico. Het EP juicht het onlangs door de Commissie aangekondigde plan toe om werk te maken van een gezondheidsstrategie. Het EP dringt erop aan dat de Commissie hierbij aandacht schenkt aan het bieden van garanties voor een eerlijke toegang tot preventie, behandeling, diagnose en controle van ziekten voor alle Europeanen, ongeacht hun nationaliteit.

Volgens Europese statistieken over hart- en vaatziekten over 2005, zijn hart- en vaatziekten in de Europese Unie met 1,9 miljoen slachtoffers zowel onder mannen als onder vrouwen doodsoorzaak nummer één. Hart- en vaatziekten zijn verantwoordelijk zijn voor nagenoeg de helft (42%) van het totale sterftecijfer in de EU.

De totale kosten van hart- en vaatziekten in de EU bedragen € 169 mrd, waarvan € 105 mrd voor de behandeling van de ziekte en € 64 mrd voor de gevolgen van productiviteitsverlies en voor informele zorg.