Wat verwachten de Parlementsleden van het Portugese voorzitterschap?

Op 1 juli gaf Duitsland de teugels van het EU-voorzitterschap over aan Portugal. De prioriteiten van de nieuwe voorzitter voor de volgende zes maanden zijn het functioneren van de EU verbeteren door hervorming van de verdragen, de tenuitvoerlegging van de Lissabonstrategie verbeteren, het gebied van vrijheid, rechtvaardigheid en veiligheid verbeteren en meer efficiënte externe actie. Maar wat verwachten onze Europese Parlementsleden van deze zes maanden?

Joseph Daul (Fra, voorzitter van de fractie Europese Volkspartij): "Het Portugese voorzitterschap vangt aan op een kritiek moment voor de Europese Unie. Na het succes van de Europese Raad van 21 en 22 juni moet de Intergouvernementele Conferentie snel en goed werken, zodat bij de volgende top van oktober de nieuwe Europese verdragen tot een einde kunnen worden gebracht. Het doel is dat de burgers hun Europese afgevaardigden in juni 2009 op een stevige institutionele basis kunnen kiezen. Wat betreft de Lissabonstrategie: wie zou beter geïnspireerd kunnen worden door de Lissabonstrategie om de administratieve barrières te verminderen en de initiatieven te bevorderen dan het Portugese voorzitterschap?"

Martin Schulz (Dui, voorzitter van de sociaaldemocratische fractie PES) liet weten: "Wij verwachten van het Portugese voorzitterschap dat zij bezorgd zullen zijn over het niet afslanken van het hervormingspakket zoals overeengekomen op de recente top. Wij verwelkomen verder de voorgestelde strategie betreffende de betrekkingen met Afrika en Zuid-Amerika. Ook willen wij nauw samenwerken met het Portugese voorzitterschap wat betreft het sociale beleid, als cruciaal onderdeel van de Lissabonstrategie."

Graham Watson (de voorzitter van de liberale fractie ALDE): "Portugal heeft duidelijke plannen voor het voorzitterschap, ze hebben een bekwaam team van ministers en de wind in de zeilen. Als hun voorzitterschap zo goed is als die van 2000, zal de EU goed bediend worden."

Jacek Saryusz-Wolski (Po, Europese Volkspartij), voorzitter van de commissie Buitenlandse zaken: "Ik verwacht dat het Portugese voorzitterschap het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid (GBVB) verder versterkt en inspanningen levert die leiden tot de oprichting van een gemeenschappelijk buitenlands beleid op het gebied van energie, door het aannemen van een routekaart met doelstellingen en een tijdspanne."

Enrique Barón Crespo (Spa, PES), co-rapporteur voor de routekaart voor het constitutionele proces van de EU: "Ik hoop dat het voorzitterschap van Portugal, een land van ontdekkers en zeelieden, het verdrag inzake de hervormingen van de EU naar een veilige haven zal brengen."

Cristiana Muscardini (Ita, voorzitster van de fractie Unie voor een Europa van Nationale Staten UEN): "Europa moet transparanter en ontvankelijk zijn, maar jammer genoeg vertoond het traagheid en een slecht vermogen om vooruit te kijken. De voorzitter van de EU zal een moeilijke rol van bemiddelaar tussen de verschillende nationale belangen die voortkomen uit de laatste Raad op zich moeten nemen."

Monica Frassoni (Ita, voorzitster van de fractie De Groenen): "Ik verwacht dat het Portugese voorzitterschap een positieve impuls geeft aan de kwestie klimaatverandering, met het oog op de Internationale Conferentie die in december staat gepland op Bali. Ik verwacht bovendien dat deze conferentie transparantie waarborgt, aangezien dit proces tot dusver als geheime onderhandeling tussen overheden heeft plaatsgevonden."

Jean-Marie Cavada (Fra, ALDE), voorzitter van de commissie Burgerlijk vrijheden, justitie en binnenlandse zaken: "Het is absoluut noodzakelijk dat het Portugese voorzitterschap inziet dat de onderhandelingen die leiden tot een verdrag het mogelijk maken om de Unie meer transparantie en meer democratie te geven. Wij zullen met name het Portugese voorzitterschap evalueren op de wijze waarop zij met het Parlement gevoelige informatie zoals die over CIA-vluchten delen. Persoonlijk zal ik bijzonder waakzaam zijn op de plaats die de fundamentele rechten in het verdrag zullen innemen. Tenslotte rekenen wij op het Portugese voorzitterschap om een brede discussie te lanceren over een echt asiel- en immigratiebeleid, dat door de dagelijkse drama's voor de Europese kusten meer dan ooit noodzakelijk is."

Rihards P?ks (Lit, Europese Volkspartij): "Het Portugese voorzitterschap zou de Intergouvernementele Conferentie tot een positief einde moeten brengen. Ik verwacht ook dat het zich concentreert op de illegale immigratie in het Middellandse Zeegebied."

De Portugese Edite Estrela (PES) liet weten "er zeker van te zijn dat het Portugese voorzitterschap een positieve indruk zal achterlaten. Ik hoop dat het 'hervormingsverdrag' zal worden goedgekeurd door de informele Raad van oktober, dat de EU-Afrika en de EU-Brazilië toppen aan de het verwachtingen zullen voldoen en dat de Lissabonstrategie meer dynamisch wordt, om beter in te spelen op de globalisering en de belangen van de burgers."

Gintaras Did_iokas (Lit, UEN): "Ik hoop dat het werk dat door het Duitse voorzitterschap is begonnen met succes zal worden voortgezet en concrete acties in het ontwikkelen van duurzame energie zullen worden doorgevoerd."

Raül Romeva i Rueda (Spa, De Groenen): "Ik hoop dat dit voorzitterschap de pro-Europese koers die tijdens het Duitse voorzitterschap is uiteengezet kan voortzetten, vooral met betrekking tot de kwestie van bestrijding van de klimaatverandering."

Pedro Guerreiro (Por, GUE/NGL): "Het Portugese voorzitterschap zou zich niet moeten laten kenmerken door de onaanvaardbare rehabilitatie van de essentie van de verworpen Europese Grondwet. Dit zou een goed moment kunnen zijn om een beleid aan te nemen dat tegen de globalisering ingaat en vecht voor het einde van de liberalisering en privatisering van openbare diensten."

Nigel Farage (UK, voorzitter fractie Onafhankelijkheid/Democratie): "Het huidige Portugese voorzitterschap is enkel opnieuw een voorzitterschap van de EU dat probeert om democratie en de natiestaat te vernietigen."