EU-top: voorzitter Parlement heeft dringende boodschap voor Europese leiders

De voorzitter van het Europees Parlement is één van de sleutelfiguren geworden tijdens de Europese toppen. Tijdens de zeer belangrijke top die vandaag in Brussel aanvangt, zal Hans-Gert Pöttering een dringende boodschap over de toekomst van de EU meedelen aan de 27 regeringsleiders en staatshoofden. Volgens Pöttering zou het gebrek aan een overeenkomst dit keer "de EU naar een ernstige crisis leiden."

In zijn toespraak vandaag, zal de voorzitter aangeven dat het Europees Parlement meer democratie, transparantie en een Europa dat "werkt" wil. Pöttering: "Wij zullen geen overeenkomst goedkeuren die dat zal verhinderen."

De toenemende bijdrage van het Parlement

In de loop van de laatste jaren heeft het EP een sterkere rol in de politiek van de EU gekregen als stem van de burgers. Een teken van vooruitgang is dat de toespraak van de voorzitter gevolgd wordt door een debat met de nationale leiders over de kwesties die de voorzitter aandraagt. Er heeft zich ook de tendens voorgedaan dat de voorzitter tijdens een EU-top bilaterale vergaderingen met de nationale leiders onderneemt, of aan specifieke debatten deelneemt.

Met de hoge verwachtingen van de voorzitter, is het essentieel dat deze tijdens de vergaderingen de enige direct verkozen instelling van de Unie zo goed mogelijk kan vertegenwoordigen. Hiervoor baseert hij zich op de input van het Parlement zelf, middels formele debatten en stemmingen, en door minder formeel overleg met de politieke groepen in de plenaire vergadering.

Het Parlement debatteerde op 6 juni reeds over de langverwachte top, waarbij het een rapport voorlegde over een stappenplan voor het grondwettelijke proces van de EU. Op 12 juni ontmoette Pöttering ook de leden van de nationale parlementen in Brussel om dit in detail te bespreken. "Het falen van het bereiken van een overeenkomst tijdens de EU-top zal Europa naar een crisis leiden", zo liet hij daarbij weten.

Volgens Pöttering kan de EU niet efficiënt werken met de huidige instrumenten: "Europa heeft middelen nodig die de globaliserende wereld het hoofd kunnen bieden, de rol op internationaal niveau kan versterken en de belangen van de burgers efficiënt tegemoet te komen."

Pöttering tijdens de EU-top

Hoe is het om een EU-top bij te wonen? Hoe ziet een dagindeling eruit? Tijdens de Europese top in maart zag een dag van EP-voorzitter Pöttering er ongeveer zo uit:

  • Pöttering begon met een vergadering van 45 minuten met de Poolse president Lech Kaczy?ski, om gedachten uit te wisselen over het toekomstige Europese grondwettelijke verdrag, een gevoelig onderwerp. Vervolgens richtte hij zich tot de Poolse pers over de informele resultaten
  • Vervolgens nam de voorzitter deel aan de traditionele vergadering waarbij alle politieke partijen van de EU samenkomen vóór een Europese top, waarbij ze hun meningen delen met de regerings- en oppositieleiders van de EU
  • Tijdens deze top gaf Pöttering een toespraak van twintig minuten, waar hij met zijn personeel twee weken aan voorbereiding aan besteedde en wat werd vertaald in de 22 officiële talen. Pöttering sprak hierbij in het Duits. Na de toespraak gaf hij een persconferentie
  • Na de top sloot hij zich aan bij de 27 regeringsleiders en staatshoofden en de voorzitter van de Commissie Barroso voor een diner. Gezeten tussen de voorzitter van de EU Angela Merkel en de ondertussen vroegere president van Frankrijk Jacques Chirac, maakte hij van de gelegenheid gebruik het standpunt van het Parlement te bevorderen

Oud-voorzitters over de rol van het Parlement

Huidig Europees Parlementslid Enrique Barón Crespo (Spa, sociaaldemocratische fractie) was EP-voorzitter tussen 1989 en 1992 en nam voor het eerst deel aan een EU-top als voorzitter van het Parlement tijdens de Europese Raad in Straatsburg in december 1989, vlak na de val van de muur in Berlijn. Barón Crespo: "Ik herinner me dat we aan een grote tafel zaten en dat de politieke leiders, op dat moment twaalf in getal, me aankeken. Er was me verteld dat de politieke leiders niet luisterden, maar ik merkte middels gebaren en tekens dat mijn boodschap gehoor kreeg...

De Ier Pat Cox (nu voorzitter van de Internationale Europese Beweging) was voorzitter van het Parlement van 2002 tot 2004: "De rol van het Parlement was toentertijd duidelijk beperkt door de werkmethode die werd gehanteerd door de voorzitterschappen van de Raad."