Sophie in 't Veld wil opheldering over behandeling Europarlementariërs in Moskou

Voorzitter Hans-Gert PÖTTERING (EVP-ED, DE) opent de zitting en verwelkomt de achttien Bulgaarse leden die tot het EP toetreden na de Bulgaarse verkiezingen voor het Europees Parlement van 20 mei jl. De voorzitter wenst de leden uit het land van Orpheus en Eurydice alle geluk.

De ETA heeft het staakt-het-vuren van 20 maart 2006 beëindigd. Het EP veroordeelt elk gebruik van geweld om politieke doeleinden te bereiken en verklaart zich solidair met het Spaanse volk.

Sophie   IN 'T VELD (ALDE/ADLE, NL) vraagt de voorzitter om burgemeester Loezjkov van Moskou opheldering te vragen over de behandeling van de europarlementariërs Marco Cappato en In 't Veld zelf tijdens de gay pride in Moskou op 27 mei. Ook een lid van de Bondsdag, Volker Beck, en een lid van het Italiaanse parlement, Vladimir Luxuria, werden slecht behandeld. In 't Veld zegt dat de parlementsleden mochten verwachten beschermd in plaats van gearresteerd te worden door de Russische politie.

De voorzitter meldt dat er stemming is toegevoegd aan de agenda voor morgen en wel over een ontwerpresolutie van de commissie ontwikkelingssamenwerking getiteld: "Over de ontwerpbeschikkingen van de Commissie tot vaststelling van de regionale strategiedocumenten en indicatieve programma's voor Mercosur en Latijns-Amerika.

Het Parlement stelt aldus de definitieve agenda van de zitting vast.

Datum: 6 juni 2007

 

REF.: 20070606IPR07538