Verdonk schikt zich in leiderschap Rutte

woensdag 29 november 2006, 10:48

Op een in spoed bijeengeroepen vergadering hebben gisterenavond alle 22 VVD-fractieleden, inclusief Rita Verdonk, zich achter politiek leider Mark Rutte geschaard. Eerder op de dag had Verdonk in een persconferentie gesteld dat de 'koers Verdonk' een belangrijke rol in de VVD moest gaan spelen. Hoewel zij tevens stelde zich loyaal op te zullen stellen, zagen velen dit toch als een verkapte aanval op het leiderschap van Rutte.

Op de persconferentie, waarover tevoren geen overleg met de VVD-top was geweest, kondigde Verdonk tevens instelling van een VVD-commissie aan. Die commissie moest onder meer de betekenis van het grote aantal voorkeurstemmen dat zij als nummer twee van de VVD bij de Kamerverkiezingen heeft gekregen, onderzoeken. Voor de commissie waren door haar de oud-partijleiders Wiegel en Bolkestein benaderd.

Na langdurig fractieberaad is nu alleen besloten dat de verkiezingscampagnes van 2006 en de leiderschapsverkiezing door een VVD-commissie worden geëvalueerd. Het leiderschap maakt van die evaluatie geen onderdeel uit. Wel zal naar aanleiding van eerdere persoonlijke aanvallen van enkele prominente VVD'ers op Verdonk worden gekeken naar de 'cultuur' in de VVD . Rutte beschouwt de affaire als afgedaan.

bron: Trouw, Het Financieele Dagblad


verwant nieuws

achtergrond