EP-Voorzitter Borrell brengt bezoekt aan Libanon

dinsdag 19 september 2006

Op 14 en 15 september heeft Voorzitter Borrell een bezoek gebracht aan Libanon om de politieke betrokkenheid van het Parlement, dat duurzame vrede in Libanon en het Midden-Oosten nastreeft, opnieuw te bevestigen. Hij wees nogmaals op de noodzaak om de oorzaken van het conflict aan te pakken. Tijdens zijn bezoek ontmoette Borrell leden van het Libanese Parlement en hogere overheidsambtenaren. Hij bezocht ook de gebombardeerde voorsteden van Beiroet om de gevolgen van de recente oorlog te zien.

Tijdens zijn bezoek bevestigde Borrell opnieuw de rol en de doelstellingen van de Europese militaire aanwezigheid in Libanon: "met het Libanese Leger samenwerken om ervoor te zorgen dat de Libanese overheid en de Libanese instellingen volledige soevereiniteit over het hele land hebben". Zijn opmerking viel samen met een versterking van UNIFIL, dit weekend, met 500 medewerkers uit Spanje. Het totale aantal personeelsleden van UNIFIL in Libanon ligt nu rond de 4600 mensen.

Voor zijn vertrek nodigde Voorzitter Borrell de Libanese premier, Fouad Siniora, uit om het Europees Parlement te bezoeken. Borrell benadrukte dat "de uitnodiging een bewijs is van de toewijding van het Parlement om de aanwezigheid en de acties van de EU in Libanon te ondersteunen". Hij voegde hieraan toe: "Libanon is één van Europa's buurlanden en Europa heeft een plicht om een visie op de toekomst van Libanon te hebben." De Libanese premier heeft de uitnodiging aangenomen en zal op 27 september EP-leden en fractieleiders in Straatsburg ontmoeten voor een gesprek over de huidige situatie in het Midden-Oosten en welke stappen genomen kunnen worden om Libanon bij te staan om de huidige crisis te overwinnen.

Dit bezoek zal een speciale symbolische waarde hebben aangezien het Parlement op 20 juli de eerste instelling was die aandrong op een onmiddellijk staakt-het-vuren in het gebied. Het Parlement vroeg ook om sterke participatie van Europa binnen UNIFIL.

Het Parlement nam op 7 september een resolutie aan waarin de behoefte aan een alomvattende regeling van het conflict werd uitgesproken aangezien er "geen militaire oplossing is voor het conflict in het Midden-Oosten". In deze resolutie wees het Parlement er ook op dat "er aanzienlijke, snelle en effectieve initiatieven nodig zijn voor de wederopbouw van Libanon". U kunt de hele resolutie lezen door op onderstaande link te klikken. U vindt hier ook een overzicht en een korte film van het bezoek van Voorzitter Borrell aan Libanon.

 

REF.: 20060919STO10783

Nadere informatie :

Persbericht: Visit by the President to Lebanon (in Engels)

Lees

EP-resolutie over de situatie in het Midden-Oosten

Lees

Website van de VN met nieuws over UNIFIL (in Engels)

Bezoek

 

Alle nieuwsitemsAlle nieuwsitems