Een "rapporteur": een persoon die verslagen aan het Parlement presenteert

dinsdag 25 juli 2006

Tijdens de maandelijkse plenaire zitting presenteren een aantal EP-leden verslagen die door één van de commissies van het Parlement zijn aangenomen. Deze verslagen bevatten voorstellen voor resoluties of wetgevende amendementen waar het hele Parlement over moet stemmen. De verslagen worden aangeduid met de naam van het EP-lid dat het verslag schrijft en aan de plenaire zitting presenteert, bijvoorbeeld "het Spinelli-verslag".

De EP-leden die de verslagen schrijven, worden met de Franse term "rapporteur" aangeduid en hun rol is erg belangrijk in het Parlement. Rapporteurs worden gekozen door mede EP-leden wanneer één van de parlementaire commissies wordt aangewezen om een verslag te maken over een wetgevend voorstel of over een ander document van de Europese Commissie of over een specifiek onderwerp. De belangrijkste taken van de rapporteur zijn om het project te analyseren, specialisten en andere betrokken personen te raadplegen, met de leden in de commissies te discussiëren en een aanbeveling te doen voor een te volgen politieke "lijn". Al deze overwegingen worden in het verslag opgenomen dat aan de commissie wordt aangeboden.

Stap voor stap - van commissie tot plenaire vergadering

De rapporteur krijgt praktische hulp van het personeel van de commissie en voor erg technische zaken kan hij of zij ook ondersteuning krijgen van externe experts en experts van andere EU-instellingen.

Eerst wordt een werkdocument voorbereid waarover in de commissie wordt gediscussieerd. Als een onderwerp erg belangrijk is, worden publieke hoorzittingen georganiseerd met deelname van specialisten om meningen uit te wisselen met leden van één of meerdere EP-commissies.

Op basis van de resultaten van de debatten wordt een ontwerpverslag gemaakt. Over dit ontwerpverslag wordt gediscussieerd en het wordt gewijzigd totdat het klaar is voor behandeling in de plenaire vergadering. Tijdens dit proces kan een verslag totaal veranderen en de rapporteur kan daarom besluiten om zich terug te trekken en het verslag over te dragen aan een ander lid van de commissie. Het verslag, dat door de commissie wordt aangenomen, bevat een toelichting, een ontwerpresolutie en amendementen. In de plenaire zitting wordt enkel over de resolutie en de amendementen gedebatteerd en gestemd.

Hoe wordt een rapporteur gekozen?

De verkiezing van een rapporteur wordt gewoonlijk gedaan met behulp van een verfijnd puntensysteem. De zeven politieke fracties in het Parlement, die allen een aantal punten krijgen in overeenstemming met hun grootte, bieden op een verslag zoals op een veiling. Het is gemakkelijker en het kost gewoonlijk minder punten om een erkende specialist, op het gebied van de voorgestelde wetgeving, voor te dragen. Het is ook mogelijk om een regeling met de andere fracties te treffen over toekomstige verslagen en in heel speciale gevallen kan het worden geaccepteerd dat twee co-rapporteurs samen een verslag schrijven. Voor verslagen die regelmatig terugkomen, zoals het jaarlijkse EU-begrotingsverslag, is er een rotatiesysteem opgesteld.

REF.: 20060725STO09938

Nadere informatie :

Laatste verslagen

Lees

Reglement van het Europees Parlement

Kijk