Kabinet ziet referenda niet meer zitten

donderdag 15 december 2005, 15:32

Het kabinet zal deze regeringsperiode geen initiatief meer nemen om een referendumwet door het parlement te loodsen. Dat bleek dinsdag tijdens een overleg van de Tweede Kamer met minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing.

Weliswaar blijkt uit een onlangs verschenen notitie dat het kabinet een raadgevend correctief referendum nog wel ziet zitten, maar een dergelijk wetsvoorstel zal de regering niet indienen. In het algemeen verdraagt het vertegenwoordigend stelsel zich slecht met een volksraadpleging, zo staat er in de notitie. Daarom laat het kabinet het indienen van een wet aan de Tweede Kamer over: 'het woord is aan u' zo zei de minister.

Nu wil het geval dat onlangs door GroenLinks, PvdA en D66 een initiatiefwetsvoorstel voor een correctief raadgevend referendum werd ingediend. Maar struikelblok daarbij blijft dat in de Tweede Kamer geen meerderheid voor een referendum te vinden is. De minister is niet van plan om vrijblijvend met de Kamer over een referendum te praten zolang er geen meerderheid is, zo zei hij dinsdag in de Kamer.

bron: Staatscourant 243, 14 december 2005


meer over