Maatregelen ter bescherming van de palingstand

dinsdag 15 november 2005

Visserij - 15-11-2005 - 01:11

In het rapport van Albert Jan MAAT (EVP-ED, NL) roept het EP de Commissie op zo snel mogelijk de lidstaten te verzoeken nationale beheersplannen voor Europese aal op te stellen.

Deze plannen dienen onder andere de volgende elementen te bevatten:

  • technische maatregelen bij hindernissen in waterwegen waardoor de trek van de aal geoptimaliseerd wordt (dat wil zeggen de stroomopwaartse kolonisatie en de stroomafwaartse beweging naar zee);
  • de bewaking en indien nodig beperkingen van de visserij-inspanningen door zowel de beroeps- als de sportvisserij door tijdelijke vangstverboden en/of beperking van de vangstcapaciteit.

Het Parlement roept de Commissie op onderzoek te doen naar de gezondheid van de aal en de belemmeringen die externe effecten als PCB's en visziekten kunnen hebben op een succesvolle migratie en paai. Verder wordt de Commissie opgeroepen onderzoek te doen naar vervuiling als mogelijke oorzaak van de mortaliteit van aal in zoet water. Ook roept het EP de Commissie op een systeem van vangstdocumentatie in te voeren om de illegale visserij efficiënter te bestrijden. Illegale visserij is voor een aanzienlijk deel verantwoordelijk voor de vermindering in de visstand van jonge en volwassen aal.

In 2000 bedroeg de officiële aalvangst in Nederland 351 ton. Qua aalkweek was Nederland leidend in Europa met een productie van 3800 ton. De officiële cijfers voor de visserij vormen overigens een aanzienlijke onderschatting van de werkelijke vangsten, die vermoedelijk circa tweemaal zo hoog liggen.

Het Parlement wijst erop dat de stand van de maatse aal in de afgelopen 20 jaar met 50 % is teruggelopen (over de afgelopen 40 jaar zelfs met 75 %), die van de glasaal is over dezelfde periode met 95 % teruggelopen. Volgens de Europese Commissie is de aangroei van het aantal palingen momenteel zelfs nog maar 1% van het historisch gemiddelde.

Voorafgaand aan de stemming wees de rapporteur erop, dat het initiatiefrapport van de visserijcommissie de Europese Commissie tot actie had aangezet. De Europese Commissie zal nu een richtlijn voorleggen inzake de bescherming van de palingstand.

Procedure: Initiatief / Debat: geen / Stemming: 15 november 2005 / Verslag aangenomen

15/11/2005

Rapporteur : Albert Jan Maat (EPP-ED, NL)

 

REF.: 20051111IPR02234