Rapport-Buitenweg over de EP-begroting 2002

donderdag 17 mei 2001, Kathalijne BUITENWEG

Kathalijne BUITENWEG (GROENEN/EVA, NL)

Raming op de begroting van het Europees Parlement voor het begrotingsjaar 2002

 

Doc.: A5-0166/2001

Procedure : Initiatief

Debat : 16 mei 2001

Stemming: 17 mei 2001

Verslag aangenomen

De uitbreiding met nieuwe lidstaten zal grote gevolgen hebben voor de administratieve uitgaven van alle instellingen. Het Parlement moet zich erop voorbereiden tegen 2004 12 nieuwe lidstaten op te nemen. Daarom zal het moeten vaststellen wat zijn kerntaken en prioriteiten zijn en aan de hand daarvan de nodige hervormingen moeten doorvoeren, zo vindt het Parlement.

Met de begroting voor 2002 moet het mogelijk zijn administratieve voorbereidingen voor de uitbreiding te treffen (zoals opleidingen ter plaatse), onder meer in de talensector. Vertalingen zijn een democratische minimumvereiste voor de nieuwe lidstaten en bij de tolkendiensten zijn nog verbeteringen mogelijk. Bovendien kunnen de productiviteit en de specialisatie bij de vertaaldiensten verbeterd worden. Het volume van de te vertalen stukken kan omlaag.

Het Parlement zou ook milieubewuster kunnen worden. Het Parlement vindt dat het moet overwegen te voldoen aan de EMAS, de verordening over eco-management en audits.

Het Parlement stemt in met het voorstel van het presidium om een reserve op te nemen voor investeringen in onroerend goed voor de versnelde afbetaling van de gebouwen. Daarmee vallen de latere kosten een stuk lager uit. Met het oog op de uitbreiding moet goed gekeken worden naar alle mogelijkheden waar het gaat om uitbreiding van de gebouwen. De beslissingen daarover moeten transparant, juridisch waterdicht en kosteneffectief zijn en mogen alleen genomen worden na een openbare aanbesteding.

Het Parlement hoopt dat spoedig overeenstemming met de Raad wordt gereikt over een statuut voor EP-leden zullen goedkeuren, evenals een statuut voor medewerkers van de leden.

In het personeelsbeleid lopen het Parlement en de andere EU-instellingen achter bij de praktijk in sommige lidstaten waar het gaat om non-discriminatie. De secretaris-generaal van het EP zal voor september van dit jaar een rapport moeten voorleggen over de stappen die het Parlement kan ondernemen, mede in verband met de wijziging van het ambtenarenstatuut.

Voor extra arbeidsplaatsen keurt het Parlement een kleine miljoen euro goed terwijl er zo'n 60.000 euro in de reserve komt. Er zullen 12 tijdelijke B5-posten komen voor de fractiesecretariaten. Het Parlement stemt in met het mobiliteitsbeleid om ambtenaren regelmatig van post te doen veranderen, maar vindt wel dat een systematische oplossing gevonden moet worden voor het verloren gaan van expertise. De secretaris-generaal zal voor september een omvattend opleidingsprogramma voor het personeel moeten voorleggen.

Het vervoer van parlementsleden in Straatsburg en Brussel moet milieuvriendelijker en goedkoper worden. Het Parlement verzoekt zijn presidium daarom met alternatieven te komen voor het inhuren van externe bedrijven. Daarnaast moeten de kosten voor dienstreizen van ambtenaren omlaag. Bij hun besluit over het jaarlijkse werkprogramma voor interparlementaire delegaties moeten de fractievoorzitters rekening houden met de budgettaire gevolgen.